Respect estafette – briefwisseling van start!

Dinsdag 17 april 2007 ging op het Hoofdvaart College in Hoofddorp de Respect Estafette van start. Een briefwisseling tussen de leerlingen en ‘mensen uit het veld’ over respect, vooroordelen en discriminatie. “Waarom bent u lesbisch geworden?” en andere vragen waren te lezen in de eerste brieven van de scholieren.

“Hoe kunt u zich nou een wereldburger voelen? Kunt u dat aan me uitleggen? Dan kan ik u helpen”, schreef een van de leerlingen. “Ik heb gelezen dat je een geboren oogafwijking hebt. Wat is er dan precies? Kijk je scheel, kijk je wazig of zie je nix?” vroeg een andere leerling aan zijn pen friend. Ook putten de leerlingen uit eigen ervaring. “Ik heb zelf ook een hekel aan discriminatie vooral met huidskleur, want de meeste van vrienden van mij hebben een andere huidskleur.”

De leerlingen schrijven met mensen die door een handicap, hun afkomst, seksuele gerichtheid of het geloof een verhoogde kans hebben in aanraking te komen met vooroordelen. Met grote openheid en nieuwsgierigheid schreven de leerlingen van het Hoofdvaart College hun eerste brief. Deze week beantwoorden de terugschrijvers hun brieven en worden die in de klas besproken waarna de leerlingen een nieuwe brief schrijven. Eind mei is de briefwisseling afgerond.

Over het project
Samen met Primo organiseren de Anti Discriminatie Bureau’s van Kennemerland, Zaanstad en Noord Holland Noord deze respect estafette. Het brieven schrijven is een van de onderdelen van die estafette. Zo’n honderdvijftig Noord-Hollandse jongeren van drie verschillende scholen doen aan het project mee.

Op 21 juni 2007 de gezamenlijke slotbijeenkomst met bekendmaking van de mooiste briefwisseling. Daar is een geldprijs van tweehonderdvijftig euro voor de betrokken klas aan verbonden. Ook produceert elke school een korte videoclip waarin de leerlingen hun kijk op respect geven. Filmmaker Huib Schoonhoven maakt deze videoclips.

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Regio’s
Tags
Download