Art.1: nieuwe landelijke vereniging tegen discriminatie

Maandag 23 april was de bekendmaking van de nieuwe naam van de landelijke vereniging tegen discriminatie: Art.1. Die naam verwijst naar artikel 1 van de Nederlandse Grondwet.

Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet luidt: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”


Art. 1 voorkomt en bestrijdt alle vormen van discriminatie op welke grond dan ook. Hiermee streeft Art.1 voor iedereen gelijke behandeling na zoals verwoord in de grondwet. In de nieuwe vereniging brengen lokale antidiscriminatiebureaus (ADB’s) en het voormalige Landelijke Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) hun kennis en expertise bijeen over het voorkomen en bestrijden van discriminatie.


Hulptroepen
“Wij zijn de hulptroepen van de grondwet”, zei Herman Meijer, bestuursvoorzitter van de vereniging, bij de bekendmaking van de nieuwe naam.Op de Haagse Hofplaats, bij de monumentale bank waarin artikel 1 van de grondwet is gebeiteld, presenteerde Minister van Justitie Hirsch Ballin de nieuwe landelijke vereniging.


Ondersteuning
De vereniging biedt onder meer ondersteuning en advies bij klachten, doet onderzoek, geeft voorlichting en beleidsadvies en registreert meldingen van discriminatie. Art.1 volgt op de voet welke problemen er spelen in de samenleving. Binnen Europa is zo’n landelijke vereniging uniek. Met vragen en klachten over discriminatie kan iedereen terecht bij een antidiscriminatiebureau in de buurt voor deskundige hulp en advies. Deze bureaus komen binnenkort ook in delen van het land waar Art.1 nu nog niet vertegenwoordigd is. Organisaties met vragen over wat discriminatie is, hoe je het kunt voorkomen en wat je kan doen om het te bestrijden, kunnen eveneens terecht bij Art.1.


Anti Discriminatie Bureau Kennemerland
Het Anti Discriminatie Bureau Kennemerland is lid van deze nieuwe landelijke vereniging. In onze regio blijven wij aanspreekpunt voor ondersteuning en advies bij klachten, organisatie van projecten, advies over beleid, voorlichting en registratie van meldingen van discriminatie. Wel hebben wij nu een vereniging achter ons staan waarin de kennis en expertise van de ADB’s en het landelijk bureau van Art.1 (het voormalige LBR) over het voorkomen en bestrijden van discriminatie bijeen is gebracht. De leden van Art.1, de antidiscriminatiebureaus, voldoen aan het kwaliteitskeurmerk van Art.1. Hierbij gaat het om werkmethoden, ethiek en registratiemethodiek. Het landelijk bureau (het voormalige LBR) is expertisecentrum en is dienstverlenend aan leden.

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Regio’s
Tags
Download