Etnisch profileren

100% controles: bezoekers Café Globaal gefouilleerd

De maandelijkse debatavond Café Globaal in het teken van de Antillen. Bureau Discriminatiezaken Kennemerland fouilleerde de bezoekers en vroeg aandacht voor de handelwijze bij de ‘100% controles’.

Bureau Discriminatiezaken Kennemerland maakt deel uit van een platform dat ageert tegen die 100% controles. Passagiers van vluchten uit de Antillen, Suriname en Venezuela worden bij aankomst gecontroleerd op het slikken van bolletjes cocaïne. Dit worden 100% controles genoemd: iedereen en alle bagage wordt gecontroleerd. De douane doet de eerste controle; wanneer iemand verdacht wordt, dan wordt hij of zij overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee die een verdere controle uitvoert.

De bejegening van mensen is vaak onheus en vernederend. Tot een jaar geleden werden daarnaast ook lijfsvisitaties uitgevoerd. Dit betekent dat mensen in lichaamsholtes onderzocht werden.Ofschoon zowel de douane als de marechaussee zeggen dat een ieder gecontroleerd wordt, is het gevoel en de ervaring van reizigers anders. Veel mensen hebben sterk de indruk dat vooral mensen met een donkere huidskleur gecontroleerd worden.

Gekleed als douane ambtenaren voerden medewerkers van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland een ingangscontrole uit bij Café Globaal. Mensen met een donkere huidskleur mochten direct naar binnen, mensen met een witte huidskleur kregen een proces verbaal omdat ze voldeden aan één of meer slikkerscriteria die de marechaussee hanteert.

Na de actie vertelde Frederique Janss, directeur van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland, de bezoekers van Café Globaal wat het platform reeds bereikt heeft en wat de belangrijkste bezwaren zijn tegen de 100 % controle en de werkwijze van douane en marechaussee.

Ter illustratie van de hoeveelheid bolletjes die drugskoeriers – die er wel degelijk op diverse vluchten uit met name Zuid Amerika zijn – slikken, werd een hoeveelheid van 40 dolmas getoond. Dat is ongeveer de hoeveelheid die een bolletjesslikkers in de darmen hebben.