Heemstede Courant bericht over Feestproject

Naar aanleiding van het bezoek dat Bureau Discriminatiezaken Kennemerland op vrijdag 28 maart bracht aan de Sparrenbosschool in Heemstede, in het kader van het Feestproject, heeft de Heemstede Courant het onderstaande artikel gepubliceerd.


SPARRENBOSSCHOOL VIERT WERELDFEESTEN MEE


 


“Toen ik naar Nederland kwam, zo’n dertig jaar geleden, heetten wij gastarbeiders”. Tijdens één van de gastlessen aan de Sparrenbosschool in Bennebroek legt gastdocent … van alles uit over zijn geboorteland Turkije. Een stukje geschiedenis en aardrijkskunde in vogelvlucht: “ Wisten jullie wel dat Turkije 22 keer zo groot is als Nederland?” De kinderen zetten grote ogen op…


 


Op initiatief van het Bureau Discriminatiezaken Kennemerland is het project “ik feest, jij feest, Wij feesten!” gestart. In groepen 7 en 8 van basisscholen komen 4 keer allochtone gastdocenten praten over hun land en cultuur, maar vooral over de feesten die er gevierd worden. Vrijdag 28 maart ging het bij de Sparrenbosschool over Cocuk Bayrami, dat ieder jaar gevierd wordt op 23 april. Het feest wordt al 88 jaar gevierd in Turkije, maar pas vanaf 1979 is het door Unicef uitgeroepen tot internationaal kinderfeest.


 


Uitbundig in kleurige kostuums en klederdrachten gestoken, gaan de kinderen de straat op, geven optredens of lopen mee in parades. Elk jaar worden kinderen uit andere landen uitgenodigd om Cocuk Bayrami met hen mee te vieren. Ook Nederlandse kinderen zijn te zien op de foto’s en film die dhr Yuksel laat zien aan groep 8 van de Sparrenbosschool.


Speciale gast bij de voorlichting is burgemeester mevrouw Beens-Jansen. De lessen sluiten aan bij de doelen van de basisvorming: kinderen moeten leren over verschillen, overeenkomsten en veranderingen in cultuur en levensbeschouwing in Nederland.


Maar ook voor kinderen uit een andere dan de Nederlandse cultuur is het fijn als er in hun klas aandacht wordt besteed aan hun achtergrond en hun klasgenootjes zien hoe zij speciale dagen vieren. De kinderen van juf Fleur vinden het werken met werkbladen en creatieve opdrachten in ieder geval heel leuk.


 


Naast het Turkse Cocuk Bayrami, wordt ook nog het Surinaamse Keti Koti het Hindoestaanse Divali en het Islamitische suikerfeest aan bod. Ten slotte wordt er door de school, als ze dat willen, zelf een feest gekozen en gevierd.


 


Bronvermelding: Heemstede Courant, Sasja Prins


 


 

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Regio’s
Tags
Download