Cijfers discriminatie

Nieuwe naam in 2007

Het jaarverslag beschrijft de taken en activiteiten van de stichting Bureau Discriminatiezaken Kennemerland over het jaar 2007. Bureau Discriminatiezaken Kennemerland (BD) is de nieuwe naam van het bureau dat tot eind 2007 Anti Discriminatie Bureau regio Haarlem heette.

Van Antidiscriminatiebureau naar Bureau Discriminatiezaken (BD). Er waren een paar redenen om van naam te veranderen. Het woord ‘anti’ heeft een negatieve connotatie en daar wilden we van af. ‘Regio Haarlem’ deed geen recht aan de regio waar we al jaren voor werken en werd te vaak verkort tot alleen Haarlem. Collega bureau’s in Noord- Holland waarmee we veel samenwerken, heten ook Bureau Discriminatiezaken; bij samenwerking op projectbasis is één naam veel duidelijker. De huisstijl is aangepast op de naam en daar zijn we erg tevreden mee.

Dit jaar stond voor een groot deel in het teken van uitbreiding. Aan het rapport “Perspectief op gelijke behandeling”, waarvan de belangrijkste conclusie was dat iedere burger in Nederland een beroep moet kunnen doen op een laagdrempelige voorziening die discriminatie en ongelijke behandeling voorkomt en bestrijdt, werd door de rijksoverheid snel na het verschijnen invulling gegeven. Terwijl de overheid wetgeving voorbereidt, wordt tot het van kracht worden daarvan jaarlijks een overgangsregeling opgesteld. Deze regelingen hebben ook een financiële component. Dit houdt in dat elk bestaand anti discriminatie bureau via een kerngemeente een substantieel bedrag ontvangt om de werkzaamheden uit te breiden en verder te professionaliseren. Ook het BD Kennemerland kon hierdoor een enorme sprong maken. Drie mensen konden we aannemen zodat de kerntaak voorlichting en preventie uitgebreid kon worden en we met de voor ons nieuwe kerntaak onderzoek en monitoring konden starten.

Net als de collega bureau’s in het land zijn we erg blij met deze nieuwe situatie: erkenning en zo veel meer armslag om verschillende extra projecten uit te kunnen voeren.

 

 

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Regio’s
Tags
Download