Stripdagen: Wat zeur je nou?! Discriminatie gestript.

Vrijdagmiddag 6 juni opent de strip- en cartoonexpositie ‘Wat zeur je nou?! Discriminatie gestript’ op de Haarlemse Stripdagen in Café De Lift. In de expositie laten vijftien Nederlandse en Vlaamse tekenaars hun humoristische visie zien op discriminatie op grond van huidskleur, handicap, geloof, geslacht, leeftijd en seksuele gerichtheid.

Gevestigde namen als Jos Collignon, Peter de Wit, Maaike Hartjes, Jean-Marc van Tol en Farhad Foroutanian leverden een bijdrage, maar ook jonge talenten als Kito en Floor de Goede. Het resultaat is een zeer gevarieerde expositie waarin zowel de Burka Babes als Fokke en Sukke ten strijde trekken tegen discriminatie.


Lachen om discriminatie?


 


Humor brengt mensen dichter bij elkaar. Dat is niet zo maar een cliché, het is wetenschappelijk bewezen. Zelfs in een omgeving waarin niemand je taal spreekt, kan een lach  een  band  van  saamhorigheid   scheppen.  Vooroordelen  en tegenstellingen kunnen door een grap worden geslecht. Door ons gedrag te parodiëren in een mop of cartoon, verdwijnen negatieve gevoelens en komen er positieve voor in de plaats.


 


Stripmakers en cartoonisten zijn meesters in het spelen met vooroordelen. Art.1, de landelijke vereniging ter voorkoming en bestrijding van discriminatie, vroeg in samenwerking met de redactie van strip- en cultuurtijdschrift Zone 5300 aan vijftien van hen om een goede grap. In Wat zeur je nou?! Discriminatie Gestript zijn hun speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte bijdragen te zien. Wat zeur je nou?! Discriminatie Gestript maakt het mogelijk om een doorgaans ‘zwaar’ onderwerp als discriminatie op een luchtige en laagdrempelige manier aan de orde te brengen. Bureau Discriminatiezaken Kennemerland, lid van Art.1, is verheugd deze bijzondere expositie  te kunnen tonen op de Haarlemse Stripdagen.


 

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Regio’s
Tags
Download