Basisschoolproject: ‘Ik feest, jij feest, wij feesten’

In vier bijeenkomsten leren kinderen uit groep 7 en 8 over de achtergronden en rituelen van vier verschillende feesten uit andere culturen. De gastdocenten (of hun ouders) zijn afkomstig uit deze cultuur.

Afgelopen schooljaar deden vijf basisscholen in Kennemerland mee met een eerste pilot van dit project: de Crayenester  in Heemstede, de Beatrixschool in Zandvoort, de Sint Franciscusschool in Haarlemmerliede en de Koningin Wilhelminaschool in Overveen. Hier werden vier gastlessen gegeven waarin het Turkse Cocuc Bayrami, het Surinaamse Keti Koti, het Hindoestaanse Divali en het Islamitische suikerfeest centraal stonden.

 Interesse in het Feestproject voor uw school in Kennemerland?
Neem contact met ons op! Bel of mail: nb@bdkennemerland.nl

Achtergrond project
Over de hele wereld wordt gefeest. Bij de meeste feesten zijn eten, dansen en mooie of speciale kleding heel belangrijk. Samen feesten verbindt. Door kinderen middels feesten met andere culturen in aanraking te laten komen, ontstaan gemakkelijk positieve associaties met deze culturen. Voor kinderen uit een andere dan de Nederlandse cultuur is het heel fijn als hun klas op deze manier aandacht schenkt aan hun achtergrond.

Feestelijke gastdocenten
Het project bestaat uit vier dagdelen verdeeld over vier weken. In  elke les wordt de achtergrond van een feest toegelicht. Deze dagdelen verzorgt het Bureau Discriminatie-zaken (BD) Kennemerland. De gastlessen worden gegeven door mensen met dezelfde culturele achtergrond als het feest. Deze mensen zijn getraind door BD Kennemerland.

Middels werkbladen, video en creatieve opdrachten verwerken de leerlingen de informatie.  Na deze reeks gastlessen stemmen de leerlingen welk feest ze het leukst en meest belangrijk vinden. Eventueel kunnen docenten ouders van leerlingen met dezelfde culturele achtergrond betrekken bij het project. Zij zouden ook iets in de klas kunnen vertellen over het feest of assisteren bij activiteiten.

De gastlessen worden in overleg ingepland in de maanden januari – maart 2009. Vóór de start van het Feestproject is er overleg tussen de betrokken docenten en het Bureau Discriminatiezaken om de laatste zaken door en af te spreken.

Voor meer informatie kunt u mailen met Noëlle Beerepoot: nb@bdkennemerland.nl

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Regio’s
Tags
Download