Strip expositie over discriminatie in bibliotheek IJmuiden

Na een drukbezochte expositie tijdens de Stripdagen Haarlem van 6,7 en 8 juni is de strip- en cartoonexpositie ‘Wat zeur je nou?! Discriminatie gestript’ te zien in de Centrale Bibliotheek IJmuiden.

De strips van van vijftien Nederlandse en Vlaamse tekenaars geven hun humoristische visie op discriminatie. Gevestigde namen als Jos Collignon, Peter de Wit, Maaike Hartjes, Jean-Marc van Tol en Farhad Foroutanian leverden een bijdrage, maar ook jonge talenten als Kito en Floor de Goede. Het resultaat is een zeer gevarieerde expositie waarin zowel de Burka Babes als Fokke en Sukke ten strijde trekken tegen discriminatie.


Lachen om discriminatie?
Humor brengt mensen dichter bij elkaar. Dat is niet zo maar een cliché, het is wetenschappelijk bewezen. Zelfs in een omgeving waarin niemand je taal spreekt, kan een lach een band van saamhorigheid scheppen. Vooroordelen en tegenstellingen kunnen door een grap worden geslecht. Door ons gedrag te parodiëren in een mop of cartoon, verdwijnen negatieve gevoelens en komen er positieve voor in de plaats.


Art.1 en Zone 5300
Stripmakers en cartoonisten zijn meesters in het spelen met vooroordelen. Art.1, de landelijke vereniging ter voorkoming en bestrijding van discriminatie, vroeg in samenwerking met de redactie van strip- en cultuurtijdschrift Zone 5300 aan vijftien van hen om een goede grap. In Wat zeur je nou?! Discriminatie Gestript zijn hun speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte bijdragen te zien.


De expositie is tot en met 24 juni te zien in de Centrale Bibliotheek IJmuiden, Dudokplein 16.

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Regio’s
Tags
Download