Derde editie van de Respect Estafette in IJmuiden van start

Dinsdag 14 oktober startte om 11:00 uur de derde editie van de Respect Estafette op het Vellesan College in IJmuiden. De Respect Estafette wil vooroordelen bij leerlingen wegnemen en respect bevorderen voor mensen die anders zijn. Ook de IJmuider Courant en Radio Heemskerk was erbij.

Bureau Discriminatiezaken (BD) Kennemerland organiseert dit project in samenwerking met PRIMO nh (Provinciaal Instituut voor Maatschappelijke Ontwikkeling in Noord-Holland).


Bijna 70 MAVO leerlingen van het Vellesan College gaan elke twee weken brieven schrijven met verschillende mensen die vanwege hun geloof, huidskleur, handicap, sekse, afkomst, huidskleur of seksuele gerichtheid eerder te maken hebben met vooroordelen en discriminatie. Daarnaast maken  de leerlingen drie filmpjes over respect onder leiding van een professionele filmmaker.


Door het schrijven van de brieven ontdekken de leerlingen wat vooroordelen en discriminatie met mensen doen. Klassikaal bespreken de leerlingen de brieven van de terugschrijvers, waardoor zij met elkaar uitwisselen wat ‘anders zijn’ in het dagelijks leven betekent. Nagestaard worden omdat je als man met een man hand in hand op straat loopt of uitgelachen worden omdat je als veertigjarige in een driewieler zit. Het zijn voorbeelden die de leerlingen elkaar – door hun terugschrijver – vertellen. Ze maken duidelijk wat vooroordelen kunnen doen.


Tijdens de vorige editie van de Respect Estafette vielen de leerlingen van het Vellesan College in de prijzen met een van de briefwisselingen (2e prijs) en een filmpje (1e prijs).  Deze prijzen zullen bij de startbijeenkomst  van deze nieuwe editie aan de leerlingen en hun leerkrachten worden uitgereikt door Nel de Jonge, lid van de Provinciale Staten Noord Holland voor GroenLinks.
 
Op 8  december 2008 is de slotbijeenkomst van deze Respect Estafette. Daarin zullen de filmpjes aan elkaar getoond worden en ontvangen alle leerlingen weer een boekje met fragmenten van de brieven die zij geschreven hebben.

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Regio’s
Tags
Download