Godsdienst

Leerlingen Vellesan College in de prijzen met brievenproject

Dinsdag 24 februari was het slot van de Respect Estafette. Een bijzonder project voor de derdeklassers van de Mavo van het Vellesan College in IJmuiden dat vooroordelen en discriminatie tegengaat. Klas 3MC won met het beste filmpje en Iris uit 3MA kreeg een prijs voor de beste briefwisseling.

Iris schreef met Paulien die gehandicapt is en in een rolstoel zit. De jury was vooral geraakt omdat Iris zich probeerde voor te stellen hoe het is om gehandicapt te zijn en in een rolstoel te zitten. Ze verplaatste zich ook in het gezin en vertelde hoe zij het ervaart om daadwerkelijk in contact te staan met een gehandicapte. “Iris heeft dat heel mooi beschreven”, aldus Winny Veldhuijsen – een van de juryleden – tijdens de prijsuitreiking.


De Respect Estafette wil vooroordelen wegnemen en onderling respect bevorderen.  Zo’n zeventig leerlingen van het Vellesan College schreven de afgelopen maanden brieven met mensen die eerder in aanraking komen met vooroordelen en discriminatie. De terugschrijvers waren moslim, gehandicapt, Ghanees, lesbisch, Marokkaan, transseksueel of jood, maar bovenal en vooral gewoon mens. 


Ook maakten ze een videoclip met een professionele regisseur. Het filmpje ‘de grens’ van 3MC won 150 euro voor de klas. Volgens de jury hadden de leerlingen heel duidelijk neergezet waar discriminatie over gaat: onderscheid maken op basis van een kenmerk dat niet relevant is.


Aan de Respect Estafette deden behalve het het Vellesan College ook twee scholen uit Hoorn en Krommenie mee.

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Godsdienst
Regio’s
Tags
Download