Verslag Millenniumplein

Afgelopen zondag, 21 juli 2009, stond het BD op het Millenniumplein van het Houtfestival met een indrukwekkende installatie van piepschuim. Deze bijdrage van het BD stond in het teken van millenniumdoel 3; gelijke rechten voor mannen en vrouwen.

De vreemde constellatie van piepschuim diende als decor voor een indrukwekkend verhaal dat de bezoekers over verschillende koptelefoons konden beluisteren. Hoewel fictief qua personages, is het verhaal wel degelijk een reëel voorbeeld van een soort melding dat het BD ook binnen krijgt.


 


Na het beluisteren van het verhaal was het aanknopen van een gesprek met de bezoeker vaak een logisch gevolg. De reacties op de vraag of er sprake is van discriminatie in het beluisterde verhaal, waren wisselend. Dat is op zich niet vreemd, want het is ook een moeilijke materie die door velen in ieder geval als moreel verwerpelijk werd betiteld.


 


De directe benadering van de bezoeker werd ook doorgetrokken in het optreden van theatermaker Jan-Willem van Balen. De reacties van het publiek op zijn ronduit discriminerende en racistische opening van zijn korte programma, waren divers. Vol = vol schalmde er over het Millenniumplein. Als xenofoob voorman van politieke beweging , beweerde hij dat veel van de problemen in dit land te wijten zijn aan buitenl… [waarbij het woord ‘buitenlander’ niet verder uit zijn mond kwam door het voordurend kakelen als een kip wanneer hij het bewuste woord wilde uitspreken]. Sommige bezoekers dropen af in schaamte van wat ze hoorden, anderen hadden al snel in de gaten dat het een ‘act’ was. Hoe dan ook, de luide propagandistische schrille stem deed menigeen de wenkbrauwen fronzen.


 


Het verhaal dat viel te beluisteren in de piepschuim installatie, is hieronder als bijlage ingevoegd. Mocht u n.a.v. het lezen van de tekst vragen hebben, dan staan wij u graag te woord.


 


 

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Regio’s
Tags
Download