Godsdienst

Project ‘Iedereen is anders’ op basisschool succes

Of je nu wordt gepest omdat je in een rolstoel zit of omdat je kroeshaar hebt: het is hetzelfde gevoel en het is niet leuk. Op 5 november 2010 ging het project ‘Iedereen is anders’ van start op de Sint Franciscusschool in de Haarlemmerliede.

Vier aansluitende donderdagen in november ging een medewerker van Bureau Discriminatiezaken met een gastspreker op bezoek bij groep 7/8. De eerste gastspreker was Ikram, een moslima. Zij is geboren in Marokko en draagt een hoofddoek. De leerlingen konden haar van alles vragen. Zo zijn we meer te weten gekomen over de godsdienst van Ikram (de islam), over de ramadan (de vastenmaand) en het suikerfeest ter afsluiting van de ramadan.


Deze eerste projectmiddag werd afgesloten met een kalligrafieworkshop die gegeven werd door een Arabische kalligraaf Mustapha. Alle namen van de leerlingen waren door deze kalligraaf op A4-formaat geschreven waarna de leerlingen het zelf ook mochten proberen met een bamboe pen, inkt of ecoline.


Bij de tweede les kwam Peter mee. Hij lijdt aan het Syndroom van Usher en is daardoor slechtziend en slechthorend. Hij werd begeleid door zijn blindengeleidehond Bauke, die het reuze interessant vond in de klas. Ook aan Peter werden door de leerlingen veel vragen gesteld en de leerlingen kregen opdrachten om zelf te ervaren niet te kunnen zien en te helpen. Aan het eind van de middag kregen we op het schoolplein een demonstratie van Peter en zijn blindengeleidehond. Door de drukte op het schoolplein raakte Bauke wel een beetje in de war.


Wat is eigenlijk raar en wat gewoon? Daar ging de derde les over. We spraken over het hebben van een andere afkomst en over liefde. Over jongens die verliefd worden op meisjes die verliefd worden op meisjes. De laatste les ging over wat is nu typisch meisjes en wat typisch jongens en waarom eigenlijk. De gastspreekster legde uit wat genderdysforie was en hoe het is om genderdysfoor te zijn. Een super boeiende, leuke en gezellige les.


Als klap op de vuurpijl kreeg de school een mooi kado: een naamboord van de school in het Arabisch. Het project was “zeer indrukwekkend, leuk en leerzaam om mensen te spreken met een niet gebruikelijke visie, een handicap, een andere godsdienst of een bijzondere levenswijze”, aldus juf Carolien van groep 7/8 van de Sint Franciscusschool.

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Godsdienst
Regio’s
Tags
Download