Godsdienst

Sancta Maria in Haarlem schrijft en schrapt de vooroordelen

Op maandag 29 maart om 14:00 uur start de vierde editie van de Respect Estafette op het Sancta Maria in Haarlem. De Respect Estafette wil vooroordelen wegnemen en respect bevorderen voor mensen die anders zijn.

Bureau Discriminatiezaken (BD) Kennemerland organiseert dit project in samenwerking met PRIMO nh (Provinciaal Instituut voor Maatschappelijke Ontwikkeling in Noord-Holland).


Bijna 50 gymnasiasten van het Sancta Maria gaan elke twee weken brieven schrijven met verschillende mensen die vanwege hun geloof, huidskleur, handicap, sekse, afkomst, huidskleur of seksuele gerichtheid eerder te maken hebben met vooroordelen en discriminatie. De terugschrijvers zijn bijvoorbeeld moslim, Ghanees, gehandicapt, lesbisch, Marokkaan of joods, maar bovenal en vooral mens. Daarnaast maken  de leerlingen drie filmpjes over respect onder leiding van een professionele filmmaker.


Door het schrijven van de brieven ontdekken de leerlingen wat vooroordelen en discriminatie met mensen doen. Klassikaal bespreken de leerlingen de brieven van de terugschrijvers, waardoor zij met elkaar uitwisselen wat ‘anders zijn’ in het dagelijks leven betekent. Nagestaard worden omdat je als man met een man hand in hand op straat loopt of uitgelachen worden omdat je als veertigjarige in een driewieler zit. Het zijn voorbeelden die de leerlingen elkaar – door hun terugschrijver – vertellen. Ze maken duidelijk wat vooroordelen kunnen doen.


Tijdens de vorige editie van de Respect Estafette vielen de leerlingen van het Vellesan College in IJmuiden in de prijzen met een van de briefwisselingen (2e prijs) en een filmpje (1e prijs).  Half mei is de slotbijeenkomst van deze Respect Estafette op het Sancta Maria in Haarlem. Daarin zullen de filmpjes aan elkaar getoond worden en ontvangen alle leerlingen een boekje met fragmenten van de brieven die zij geschreven hebben.

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Godsdienst
Regio’s
Tags
Download