Godsdienst

Leerlingen Sancta Maria schrijven boek en schrappen vooroordelen

Donderdag 20 mei is van 10:15 tot 11:30 uur de boekpresentatie van de vierde editie van de Respect Estafette op het Sancta Maria in Haarlem. Op deze slotbijeenkomst worden de genomineerde briefschrijvers bekend gemaakt en is er de première van de videoclips die de leerlingen zelf gemaakt hebben. Ook de videoclips zijn beiden genomineerd voor een prijs.

De Haarlemse wethouder Nieuwenburg van onderwijs (onder voorbehoud) ontvangt het eerste exemplaar van het boek ‘Respect Estafette 2010 – schrijf en schrap de vooroordelen’. Hij zal daarbij een door hem zelf gekozen fragment voorlezen uit het boekje. Ook de rector mevrouw Visbeen is aanwezig en gaat in op een fragment dat haar gegrepen heeft.


Het project
De Respect Estafette wil vooroordelen wegnemen en onderling respect bevorderen.  Zo’n vijftig leerlingen van het Sancta Maria schreven dit voorjaar brieven met mensen die eerder in aanraking komen met vooroordelen en discriminatie. De terugschrijvers waren moslim, gehandicapt, Ghanees, lesbisch, Marokkaan, transseksueel of jood, maar bovenal en vooral gewoon mens. 


Ook waren er gastlessen van mensen die ‘anders zijn’. Joan deed de aftrap en vertelde haar indrukwekkende verhaal over transseksualiteit. “Ik heb hier in één les meer geleerd dan in een hele week op school”, schreef Arnout na afloop van deze gastles aan Joan. Bij de slotles komt Paulien in haar rolstoel en geeft zij een inkijk in haar wereld. Jan Willem – die spastisch is – gaat in op de vooroordelen die daarover leven. Tenslotte maakte elke klas een videoclip over respect onder leiding van een professionele regisseur.


Het boek
Van de briefwisselingen van de leerlingen is een boek gemaakt. Daarin zijn fragmenten van de (handgeschreven) brieven te lezen. Een greep uit de titels van de brieffragmenten: “als ik homo was, had ik het nooit gedurfd”, “van geboorte geen moslim”, “dom omdat ik uit Brazilië kom”, “universiteit? Jij!?” “kort verhaal over een skinhead” en “kort haar, tuinbroek, zware shag”.


De wethouder onderwijs van de gemeente Haarlem, meneer Nieuwenburg, zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen (onder voorbehoud). Alle leerlingen krijgen op deze slotbijeenkomst ook het boek: Respect Estafette 2010 – schrijf en schrap de vooroordelen.

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Godsdienst
Regio’s
Tags
Download