Godsdienst

10 november: interactieve lezing: raar of radicaal

Een jongen die de Hitlergroet brengt net voordat hij naar binnen loopt, iemand die islamitische martelaarsvideo’s kijkt in het computerlokaal, een Whitepower teken op de tas. Wanneer is iets een beetje raar en wanneer wordt het radicaal? Hoe ga je daar als school mee om? Wat wordt er verwacht van jongerenwerkers, wat van agenten? En wat niet?

Op uitnodiging van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland houdt Steven Lenos, werkzaam bij Nuansa, het landelijke kennis- en adviescentrum Polarisatie en Radicalisering van het ministerie van Binnenlandse Zaken, een interactieve lezing over polarisatie en radicalisering. Hij bespreekt de verscherping van spanningen tussen groepen in de samenleving en toename van segregatie langs etnische en religieuze lijnen. Bij radicalisering gaat het om zowel rechtsradicalisering als moslimradicalisering, maar ook om extremisten die voor dierenrechten en asielzoekers over een grens gaan.


Waarom radicaliseert iemand en haar broer niet? Wat gebeurt er tijdens een radicalisering-proces? Welke fases zijn er en wanneer moeten er alarmbellen gaan rinkelen? En bij wie: politie? Of ook jongerenwerkers en docenten? Wanneer reageer je wel en wanneer niet. Middels fragmenten van YouTube en tv worden de verschillende vormen van radicalisering en polarisatie zichtbaar. Aan de hand van voorbeelden wordt met aanwezigen besproken wat er aan de hand zou kunnen zijn en wie wat zou kunnen doen.


Voor deze lezing nodigen we professionals (docenten, veiligheidscoördinatoren, agenten, jongerenwerkers, beleidsmedewerkers en onderzoekers) uit. Deelname is gratis. Graag van te voren aanmelden.


Wanneer: woensdag 10 november 2010 15.00 – 17.00 uur in het Mondiaal Centrum Haarlem


Meer informatie bij Bureau Discriminatiezaken Kennemerland, 023 – 5315842


Aanmelden  info@bdkennemerland.nl, ovv ‘lezing radicalisering’