Godsdienst

Suikerfeest

Bureau Discriminatiezaken heeft bijgedragen aan het vieren van het Suikerfeest in Haarlem. Weliswaar een maand later dan de officiële datum van het Suikerfeest, maar niet minder feestelijk!

Het Suikerfeest is een Islamitisch feest waarmee de ramadan wordt afgesloten. Ook niet praktiserende moslims hechten veel waarde aan dit feest, dat in het teken staat van vergiffenis en saamhorigheid. Het wordt dan ook uitgebreid gevierd door moslims.


Ondanks dat het Suikerfeest in september al is gevierd, wilde een aantal Haarlemse organisaties graag alsnog aandacht besteden aan de achtergrondgedachte van het feest. Daarom nodigden de Samenwerkende Marokkaanse Organisaties Haarlem, Pré Wonen, Bureau Discriminatiezaken Kennemerland en de politie Kennemerland afdeling Spaarne–Oost Haarlemmers uit om op 10 oktober mee te eten en in gesprek te gaan met stadsgenoten.


In een voormalige kerk, de Janskerk, waar nu het Noord-Hollands Archief gevestigd is, stonden circa vijftien mooi gedekte tafels. Er waren circa 150 gasten. Centraal werd verteld over de achtergrond van het Suikerfeest en door de directeur van het NH Archief over de ruimte waar we zaten. Het BD deed een identiteitsquiz, waarbij mensen moesten gaan staan als een uitspraak op hen van toepassing was. Alle discriminatiegronden kwamen hierbij aan de orde.


Vervolgens werd het eten geserveerd: bijzonder goed verzorgd en lekker. Tijdens het eten werden geanimeerde gesprekken gevoerd, waarbij kennismaken met elkaar centraal stond. Bij het dessert sprak de Haarlemse burgemeester Schneiders; hij zei dat er in Haarlem weinig problemen tussen bevolkingsgroepen zijn en dat mensen uit verschillende culturen elkaar in Haarlem makkelijk vinden. Hij hoopt dat dat zo blijft en hij zet zich daar graag voor in.
Een positief slot aan een zeer geslaagde avond. 

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Godsdienst
Regio’s
Tags
Download