Expositie ‘Braille in kleur’ in het MCH

Na Heemstede is de expositie nu, tot 1 april, te zien in Haarlem, in het MCH aan de Lange Herenvest 122.

De expositie is in eerste instantie bedoeld voor mensen zonder visuele beperking, met als doel
bewustwording en vergroten van begrip voor mensen met een visuele beperking. Met de expositie ‘Braille in kleur’ vraagt Bureau Discriminatiezaken aandacht voor de discriminatiegrond ‘handicap en/of chronische ziekte’. In 2010 en 2011 vragen wij specifiek aandacht voor de discriminatiegrond ‘handicap en/of chronische ziekte’. Deze expositie is hiervan een exponent.


Beperkt
Bent u een bezoeker zonder visuele beperking, dan kunt u de expositie goed zien. De expositie toont beelden van de ogenschijnlijk dagelijkse eenvoud, op een mooie manier vastgelegd. Maar wat u ziet begrijpt u wellicht niet. Het beeld van de zon kunt u vluchtig aanschouwen en bewonderen, maar wat willen de honderden puntjes, die tezamen een voetnoot vormen in braille, u vertellen over de zon? Iets dat u vast nog niet wist! Het bevredigen van uw nieuwsgierigheid wordt danig geremd. Niet door uw tastzin maar door uw ongetwijfeld matig ontwikkelde kennis van braille.


Laten we als uitgangspunt nemen dat u toch graag wilt weten wat u nog niet wist over de zon, of over een van de andere beelden. De expositie neemt nu een andere wending. Van relatief vluchtig te aanschouwen en toegankelijk, zou u zomaar het komende uur zoet kunnen zijn met het lezen van de brailleteksten.


Voel en win
Aan de hand van het braillealfabet dat u aan het einde van de expositie ziet, kunt u, met enig doorzettingsvermogen, de volgende vraag beantwoorden: ‘Wat is de zon niet?’ Stuur uw oplossing in. Onder de juiste inzendingen verloten wij een (luister)boekenbon t.w.v. € 50,-. Uw antwoord kunt u versturen aan rd@bdkennemerland.nl of aan Bureau Discriminatiezaken, antwoordnummer 915, 2000 VB Haarlem.


Aanraken mag!
Ten overvloede, deze expositie mag u aanraken! Uiteraard is de expositie ook te ervaren voor mensen met een visuele beperking. Een aparte inleiding in braille is hiertoe onderdeel van de expositie. De expositie zal na Heemstede door verschillende gemeenten in Kennemerland gaan reizen. Houdt u voor de verschillende locaties waar ‘Braille in kleur’ te zien zal zijn, deze website in de gaten: www.bdkennemerland.nl

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Regio’s
Tags
Download