Godsdienst

Overleg veiligheidscoördinatoren scholen Kennemerland

Een veilig klimaat op school is een voorwaarde om te kunnen leren. Het is dus de core business van een school. Elke middelbare school heeft een veiligheidscoordinator. Bureau Discriminatiezaken schoof aan bij de overleggen van deze veiligheidscoordinatoren in Kennemerland. Hoe veilig zijn de Kennemerlandse scholen? Hoe anders kan je zijn?

De veiligheidscoördinatoren gaan over de fysieke en sociale veiligheid op een school. Zij komen eens in de zes weken bijeen in het ‘VIOS’, dat staat voor veilig-in-en-om-de-school. Bureau Discriminatiezaken schoof aan bij de verschillende VIOS-bijeenkomsten in de regio: Noord (regio Velsen), Kennemerland Midden (regio Haarlem) en eind maart 2011 in Kennemerland Zuid (regio Haarlemmermeer). 


“Hoe veilig is jullie school? Hoe anders kan je zijn? Homo zijn, kan dat? Als docent. Als leerling. Moslim zijn, kan dat?” Dat zijn de vragen die trainer/voorlichter Noelle Beerepoot van Bureau Discriminatiezaken stelt aan de veiligheidscoördinatoren op de bijeenkomsten. Bureau Discriminatiezaken Kennemerland gaf tekst en uitleg inzake projecten, docententrainingen en gastlessen die wij geven over vooroordelen, anders zijn en discriminatie.


Op de middelbare scholen kan op velerlei manieren de sociale veiligheid verbeterd worden. Bureau Discriminatiezaken wil graag inspelen op de vraag. Het incidentenregistratieprogramma Iris kan soms aanleiding zijn om iets aan te pakken. Waar zitten gevoelens van onveiligheid, wat speelt er een specifieke school of in een bepaald leerjaar? Hoe normaliseer je onderwerpen die ‘raar’ lijken? Wij verzorgen projecten en trainingen voor leerlingen, leraren, ondersteunend personeel, ouders of de gehele school over vooroordelen, tolerantie, groepsdruk, anders zijn of over een specifiekere discriminatiegrond als homoseksualiteit, afkomst, transgender, handicap etc.


Het doel is altijd: een veilig werkklimaat voor leerlingen en medewerkers, dat is noodzakelijk voor het leerproces en de werkomgeving. Zonder veiligheid kan je niets opnemen, dus is veiligheid, ook sociale veiligheid, de core business van een school.


Vragen of opmerkingen over de veiligheid op een school? Laat het ons weten, we gaan zeer vertrouwelijk met de informatie om, want ook dat is noodzakelijk om je veilig te voelen. Contact: 023 5315842, nb@bdkennemerland.nl

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Regio’s
Tags
Download