Documentaire vooroordelen handicap op Nova College en bij Heliomare

Mensen met een handicap hebben geen seks. Het is een van de hardnekkig vooroordelen over mensen met een beperking die naar voren komt in de documentaire The voice of 650 million times one. Deze toonden we donderdag 19 mei 2011 in het Mondiaal Centrum Haarlem, het Nova College Haarlem en bij Heliomare dagbesteding in Schalkwijk.

Bureau Discriminatiezaken organiseerde samen met Cinema Globaal de filmavond met twee documentaires over mensen met een handicap, de vooroordelen die zij dagelijks trotseren en hun ijzersterke ruggengraat om zich daartegen te wapenen.


Naast de filmavond in het mondiaal Centrum Haarlem op donderdag 19 mei 2011, togen voorlichter Noëlle Beerepoot van Bureau Discriminatiezaken en de filmmaker Marijn Poels ’s morgens vroeg naar het Nova College in Haarlem. Daar gaven zij een gastles aan de studenten die in de thuiszorg werken en lieten de film The voice of 650 million times one. De studenten herkenden en erkenden de vele vooroordelen die er leven over mensen met een beperking. “Vooroordelen met betrekking tot gehandicapten zijn er ook nu nog steeds, dat merk ik als ik zeg waar ik stage loop”, aldus een van de studentes, stagiair bij Heliomare.


’s Middags werd de documentaire getoond bij de dagbesteding van Heliomare in Schalkwijk. Ook daar veel herkenning. De documentaire raakte de cliënten direct daar veel vooroordelen hen betrof. In de documentaire geven mensen met een beperking voorlichting aan anderen met een beperking. ‘Peer to peer’ informatie uitwisseling. “Het is inderdaad vaak gemakkelijker om tussen gelijken te spreken. Die begrijpen je beter”, bevestigt een client van Heliomare na het zien van de documentaire.


De documentaire The voice of 650 million times one is opgenomen in Kenia en Vietnam. Een beperking brengt daar nog extra handicaps met zich mee gezien de soms erbarmelijke omstandigheden. Maar hoe zit dat met de vooroordelen? Speelt het vooroordeel over seksualiteit alleen in ontwikkelingslanden of geldt dat ook voor hier. “Ja hoor, ook hier. Ook hier ligt er een taboe op seksualiteit en handicap. Sommigen vergeten dat mensen met een beperking ook gewone mensen zijn, met gewone behoeftes”, aldus een van de cliënten van Heliomare dagbesteding na het zien van de documentaire.


Donderdag 30 juni 2011 zijn de documentaires Nothing About Us en The voice of 650 million times one nogmaals te zien op de themamiddag: Op gelijk voet in theater De Luifel in Heemstede.

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Regio’s
Tags
Download