(Homo)seksuele gerichtheid

Eerste uitkomsten Pink Panel Noord-Holland

Ruim 100 homoseksuele mannen en lesbiennes in heel Noord-Holland (exclusief Amsterdam) hebben de enquête van het Pink Panel over veiligheid ingevuld.
Hieronder volgen de eerste resultaten.

De uitkomsten zullen uitgebreid worden gepresenteerd op 30 november a.s. tijdens de provinciale conferentie ‘Homo en Lesbo zijn in Noord-Holland’ in Schagen. Het rapport zal daarna breed worden verspreid en in ieder geval worden geplaatst op de websites van alle betrokken roze organisaties en Bureau Discriminatiezaken Kennemerland en Noord-Holland Noord.
In het onderzoek zijn vragen gesteld over het algemene veiligheidsgevoel homoseksuele mannen en lesbiennes maar hen ook gevraagd naar ervaringen met discriminatie en intolerantie.

Circa 80% van de deelnemers komt openlijk uit voor haar of zijn homoseksualiteit. Het resterende deel doet dit niet of maakt een afweging naar wie wel en naar wie niet.
Dit heeft ermee te maken dat ongeveer 20% van de deelnemers negatieve ervaringen heeft. Bijvoorbeeld genegeerd worden of uitgescholden worden in de eigen woonwijk of regelmatig met flauwe grappen bestookt worden op het werk.

Citaten uit het onderzoek:

Over collega´s:
´Zogenaamd grappig naar mij toe, algemene domme opmerkingen van mensen die niet beseffen wat ze eigenlijk zeggen´.

´Collega’s die ‘grappig’ probeerden te zijn of over iets kwetsende vragen stelden´.

Op straat:
‘Hou je kankerbek kankerhomo’,  wordt door jongeren gezegd.

De personen die aan het onderzoek hebben deelgenomen wonen zeer verspreid in allerlei gemeenten in Noord-Holland. Grotere aantallen deelnemers komen uit Haarlem, Alkmaar en Amstelveen. In Haarlem is extra geworven onder de doelgroep.