Hannie Schaft Herdenking

Op zondag 27 november vindt de nationale Hannie Schaft Herdenking plaats in Haarlem.
In 1945, kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, werd Hannie Schaft opgepakt door de Duitsers. Hannie Schaft, het meisje met het rode haar, zat in het verzet en werd daarom geëxecuteerd.

Uiteindelijk is zij als verzetsheldin herbegraven op de Eerebegraafplaats in de duinen in Bloemendaal.


Elk jaar wordt Hannie Schaft en met haar alle vrouwen die in de oorlog in het verzet hebben gezeten, op de laatste zondag van november herdacht. In de kerk op de Nieuwe Groenmarkt in Haarlem begint om 13.00 uur het programma waarin enkele sprekers het woord zullen voeren.
Carel Kuyl, hoofdredacteur van het dagelijkse programma met nieuws en achtergronden op de publieke zender “Nieuwsuur”, spreekt de Hannie Schaft lezing uit. Het gedachtegoed waar Hannie Schaft voor stond, waaronder het tegengaan van fascisme en discriminatie, zal door Kuyl in de huidige context geplaatst worden.


Na een muzikaal intermezzo wordt er in stille tocht gelopen naar het Kenaupark waar het monument “vrouw in verzet” staat.  
Truus Menger, vriendin en mede-verzetsstrijdster van Hannie, heeft het beeld gemaakt.
Bij het monument worden bloemen gelegd, er wordt een minuut stilte gehouden en Rose Rodrigues Pereira draagt een aantal gedichten voor.


Ook het Bureau Discriminatiezaken legt bloemen neer bij het monument “vrouw in verzet”.


aanvang: 13.00 uur in Groenmarktkerk, Nieuwe Groenmarkt 14, Haarlem


 

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Regio’s
Tags
Download