Godsdienst

SAMS prijs voor project I AM GAY AND MUSLIM

Het project I AM GAY AND MUSLIM bestaat uit een film, columns, een expositie en een verhalenbundel om zo zichtbaarheid te geven aan homoseksualiteit en islam.
Indieners van het project zijn Chris Belloni (filmmaker)/stichting art.1, Bureau Discriminatiezaken Kennemerland en Haarlem Roze Stad.

In de film ‘I AM GAY AND MUSLIM’ staat het onderwerp ‘homoseksualiteit in de islamitische wereld’ centraal. De film portretteert in drie keer tien minuten de zoektocht van een drietal homoseksuele jongens (18-23 jaar) in Marokko naar hun religieuze en seksuele identiteit. Voor dit project is de Haarlemse filmmaker Chris Belloni (tegenwoordig woonachtig in Amsterdam) vier keer een aantal weken naar Marokko gegaan. De film, geproduceerd met zijn Stichting art.1, bleek een project op zich. De filmmaker wil met deze film een andere kant laten zien van islam en moslims. Het doel is homoseksualiteit en islam uit de taboesfeer te halen en een breed spectrum van dilemma’s te tonen waar de hoofdpersonen mee geworsteld hebben en nog steeds mee worstelen. 


Belloni: “De film beoogt een brug te slaan tussen de Marokkaanse gemeenschap en de homogemeenschap. Het is een poging de door de politiek geschapen tegenstelling, van homo’s versus moslims, aan het wankelen te brengen. Want waar laat je de homoseksuele moslim? De film moet die geschapen polarisatie in het land verminderen en een positieve bijdrage leveren aan een multiculturele diverse samenleving.”


Belloni wil met deze serie laten zien dat dé islam en dé moslim niet bestaan – net zoals dé Nederlander niet bestaat. Ook binnen de Islam bestaan er verschillende vormen van interpretatie en beleving.


Film als basis voor project Haarlem
Haarlem kleurt in 2012 roze dankzij Haarlem Roze Stad (HRS). Met de film ‘I AM GAY AND MUSLIM’ als startpunt willen Stichting art.1, Bureau Discriminatiezaken en Haarlem Roze Stad diverse activiteiten ontplooien om de diversiteit in Haarlem te vieren. Met dit project willen we dat doen door de film, met een begeleidende gastles, aan te bieden aan middelbare scholen en discussie/filmavonden te organiseren met diverse organisaties in Haarlem.


Daarnaast komen er columns op de website van Haarlem Roze Stad over de ‘making of’ van de film. Ook wordt er gewerkt aan een verhalenbundel, in samenwerking met SMN (Samenwerkende Marokkaanse Nederlanders), met delen van de interviews. Tenslotte willen we naast de filmvertoningen ook een foto expositie die de complexiteit van het onderwerp weergeeft. Hieronder een quote van reeds verschenen columns van Belloni.


“Omar besloot om te breken met Ouassim. Als ik hem vraag of hij kan definiëren waarom zijn geloof zo belangrijk is, denkt hij even na. Dan volgt een opsomming die mij verrast. Omar voelt zich in de eerste plaats moslim, dan Arabisch, dan Marokkaans en tenslotte homoseksueel. Omar zegt eerder te kiezen voor zijn geloof dan voor zichzelf.”


Beoogde activiteiten in Haarlem 2012


okt 2011 t/m juni 2012 columns over homoseksualiteit en islam op www.haarlemrozestad.nl
maart 2012 grote openbare vertoning van de film met debat tijdens Standpunt Mondiaal in MCH
maart – april 2012 foto expositie  in een Haarlemse galerie
juni 2012 presentatie verhalenbundel
vanaf sept 2012 gastlessen middelbare scholen in Haarlem eo.


De SAMS-prijs (geld) zal besteed worden aan het realiseren van de foto expositie, de voorlichting en/of het realiseren van de verhalenbundel. Voor deze projecten is de financiering nog niet rond. Natuurlijk geeft de prijs de film ook een boost qua media aandacht.


 

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Godsdienst
Regio’s
Tags
Download