15 maart expositie als aftrap Transgenderweek Haarlem

Donderdag 15 maart om 16:30 uur is de opening van de première van de Nederlandse expositiereeks van de Amerikaanse kunstenaar L. Weingarten ‘A Series of Questions’ over transgender in de breedste zin van het woord. De expositie in de Toneelschuur sluit aan op de film ‘I Am A Woman Now’ die daar vanaf 15 maart draait. Vrijdagavond 16 maart is – in het kader van de transgenderweek – in het Mondiaal Centrum de cabaretvoorstelling Faalangst van Merel Moistra.

Haarlem Roze Stad en Bureau Discriminatiezaken Kennemerland organiseren de Transgenderweek in samenwerking met de Toneelschuur en het Mondiaal Centrum om tolerantie en acceptatie van transgenders te bevorderen, discriminatie te voorkomen en bestrijden en het denken over genderdiversiteit aan te moedigen.


15 maart – 23 maart: Expositie ‘A Series of Questions’
Toneelschuur Haarlem, toegang gratis
Op een zestal op aluminium afgedrukte foto’s staan mensen met witte bordjes met vragen. Deze vragen zijn vragen de geportretteerden – transgenders in de breedtste zin van het woord – in het dagelijks leven zijn gesteld. De vragen spiegelen het beeld dat de buitenwereld van de transgender heeft en weerkaatst de vraag op de kijker. Want welke impertinente vragen heb je eigenlijk zelf? En welke stel je? En waarom stel je die wel aan iemand die ‘trans’ is en niet aan een ‘gewoon’ iemand terwijl dan de impertinentie evident is?


16 maart: Cabaret: Faalangst
Mondiaal Centrum Haarlem, 20:00 uur, toegang € 10
Merel Moistra is zangeres en begeleid zichzelf op gitaar of ukelele. Een avondvullende voorstelling van die antwoord geeft op prangende vragen als Wat is normaal? Wat is een vrouw? Wat is faalangst en hoe kom ik daar overheen?


15 maart – 23 maart: documentaire ‘I Am A Woman Now’
Toneelschuur Haarlem, 17:00 uur, toegang € 9
In 1956 opende gynaecoloog Georges Burou een praktijk in Casablanca waar iedereen die dat wilde een geslachtsverandering kon ondergaan. De mannen die destijds naar Marokko afreisden voor een geslachtsveranderende operatie zijn nu vrouwen van tussen de 70 en 80 jaar oud. Zij waren pioniers op het gebied van geslachtsverandering van man tot vrouw.

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Regio’s
Tags
Download