Belangrijke dagen

21 maart 2012: Dag tegen racisme, Haarlemse kinderen in actie

Woensdag 21 maart 2012 is weer de jaarlijkse Internationale dag tegen racisme en discriminatie. Basisschoolleerlingen van de Liduinaschool in Haarlem Noord gingen aan aan de slag met de vooroordelenkoffer. Kinderen uit de Boerhaavewijk gaven een verrassingsoptreden in de bibliotheek van Schalkwijk met hun eigen geschreven verhaal en een lied.

Bureau Discriminatiezaken Kennemerland organiseert de activiteiten in samenwerking met Meetingz! om aandacht te vragen voor gelijke behandeling. Alle middelbare scholen in de regio Kennemerland ontvingen een poster om discriminatie op basis van afkomst te bestrijden.


De Vooroordelenkoffer is een koffer met puzzels, geheimschriften, foto’s over anders zijn, wat is raar en wat is gewoon, wat is een zondebok etc. De mystery guest maakte de gastles van Bureau Discriminatiezaken op de Liduinaschool extra bijzonder. In de Haarlemse Boerhaavewijk organiseert Meetingz! activiteiten voor basisschool kinderen uit de buurt. De oudere meiden van 10-12 jaar hebben de afgelopen weken zelf een verhaal geschreven over uitsluiting en discriminatie. In een ware performance was dit 21 maart te zien in de bibliotheek van Schalkwijk. Het optreden eindigde met het swingende lied Wat maakt het uit, een optreden dat ze samen met de jongere kinderen van 6-10 jaar deden.


De internationale dag tegen racisme is door de Verenigde Naties in het leven geroepen nadat een demonstratie van zwarte Zuid-Afrikanen tegen het apartheidsregime hardhandig uit elkaar was geslagen.