Godsdienst

Uitverkochte zaal film ‘I AM GAY AND MUSLIM’

Donderdagavond 29 maart was de Haarlemse première van de documentaire in het Mondiaal Centrum Haarlem. De kaarten waren al enkele dagen van te voren uitverkocht en vlak voor aanvang was het dringen om naar binnen te mogen en nog een zitplaats te bemachtigen. Zo druk was het niet eerder bij een film- of debatavond in het MCH (Mondiaal Centrum Haarlem).

In de zaal zat een zeer gemÊleerd publiek: docenten, migrantenorganisaties, jongerenwerk, gay haarlem, coc, haarlem roze stad mensen, geïnteresseerde homosekuele en heteroseksuele mannen en vrouwen, politie enz.


In de film volgt de in Haarlem opgegroeide Chris Belloni de zoektocht van vijf jonge mannen in Marokko naar hun religieuze en seksuele identiteit. Belloni vertrok in 2011 naar het Afrikaanse land om deze mannen daar te interviewen. Zij deelden hun persoonlijke ervaringen met hem en vertelden over hun (soms dubbel)leven. Via deze film worden de jonge moslims een podium geboden en wordt er aandacht gevraagd voor de vele dilemma’s waar zij mee worstelen.


Na de film volgde een discussie tussen panelleden, waaronder Belloni zelf, en het publiek in de zaal. De overige panelleden waren Ersin Ilbay van het Homo Loket Amsterdam, Raja Alouani van In Balans/jongerenwerker, en Sibel Ozogul SP raadslid. Een tijdlang ging het over het verschil tussen accepteren en respecteren. Alouani was van mening dat ´de westerse benadering vaak erg dwingend is, je moet het accepteren´ terwijl zij van mening is dat het belangrijk is dat je elkaar als mens respecteert ´je mag er zijn, je mag zijn wie je bent´ maar dat dat nog niet hoeft te betekenen dat je homoseksualiteit als zodanig volledig accepteert. Dit standpunt maakte zeker het nodige los bij het publiek.


De avond is een eerste in een reeks bijeenkomsten over de spanning tussen religie, culturele achtergrond en seksuele identiteit in het kader van Haarlem Roze Stad 2012. In Haarlem zal de film worden gebruikt voor voorlichting op scholen. Bureau Discriminatiezaken is druk doende om  in het onderwijs contacten te leggen. Enkele scholen hebben zich al aangemeld en willen met het onderwerp aan de slag.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frederique Janss, 023 5315842


 

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Godsdienst
Regio’s
Tags
Download