Bureau Discriminatiezaken bezoekt migrantenorganisaties

Het Bureau Discriminatiezaken (BD) wil zoveel mogelijk organisaties bezoeken om te vertellen over vooroordelen en discriminatie, over wat het BD doet en over het belang van het melden van ongelijke behandeling.
Omdat we ons dit jaar focussen op de discriminatiegrond ras en afkomst besteden we dit jaar extra aandacht aan migrantenorganisaties.

Deze groepen komen vaak bij elkaar in het weekend en daarbij kunnen wij aanschuiven. Zo waren we de afgelopen twee weken bij de EKD (Ehlibeyt Kültür Dernegi), een vereniging van Turkse Alevieten, en bij de stichting Somaliërs.


Bij de EKD waren we al eerder geweest en nu werd dieper ingegaan op wat het BD doet als er een klacht wordt ingediend. Mensen maken van alles mee op het werk, op straat of in winkels, maar vinden zaken vaak niet concreet genoeg of niet ernstig genoeg om daar melding van te maken bij een instelling. Soms denken mensen dat er geen sprake is van discriminatie of zijn ze inmiddels al gewend geraakt aan een vorm van pesten of uitsluiting of wat voor uiting van discriminatie dan ook.


Het BD heeft benadrukt dat we er ook zijn als vraagbaak of adviespunt en dat we ook kunnen meedenken over hoe je een kwestie op bijvoorbeeld je werk kunt aanpakken als het gaat over vijandige bejegening of een plek om te bidden.


De stichting Somaliërs ontving ons in een buurtcentrum in Haarlem. Met name de vrouwen vertelden vrijwel elke dag geconfronteerd te worden met discriminatie. Ze denken dat dit mede veroorzaakt wordt door de kleding die ze dragen, inclusief een hoofddoek. Veel mensen hebben het vooroordeel dat de beheersing van de Nederlandse taal dan ook niet goed is. Bij deze groep vrouwen was daar totaal geen sprake van en zij reageren vaak op het moment dat ze zich gediscrimineerd voelen en dienen iemand gelijk van repliek. Door direct te reageren voelen ze zich sterker en het geeft hen zelfvertrouwen.


Uit het gesprek met de stichting Somaliërs kwam een aantal specifieke vragen, waarop het BD niet direct antwoord wist, dus er wordt een en ander uitgezocht.


De bijeenkomsten zijn informatief en zinvol voor alle aanwezigen; we leren elkaar een beetje kennen, zij weten nu wat wij voor hen kunnen betekenen en wij weten beter wat er zoal speelt.  


Het BD heeft dit jaar al eerder voorlichting gegeven aan de volgende organisaties:


* Ngoma Kongo (Afrikaanse kunst en cultuur)
* SAMS (Stedelijke Adviesraad Multiculturele Stad)
* Stichting Samen (vooral Marokkaans-Nederlandse mannen) 

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Regio’s
Tags
Download