In 2012 werken 44 klassen met de Vooroordelenkoffer

In 2012 gingen vierenveertig klassen op zesentwintig scholen met de Vooroordelenkoffer aan de slag. Zo’n 1100 kinderen van tien tot twaalf jaar uit Kennemerland dachten na over vragen als ‘wat is gewoon en wat vreemd’ en werden geconfronteerd met hun eigen vooroordelen.

In de regio Kennemerland zijn een kleine 250 basisscholen gevestigd. Bureau Discriminatiezaken Kennemerland heeft zich ten doel gesteld op den duur alle scholen te benaderen en te enthousiasmeren met de Vooroordelenkoffer aan de slag te gaan bij groep 7 of 8. In 2012 gaven we vierenveertig keer een gastles op zesentwintig verschillende basisscholen in onze regio.  Daarmee bereikten we in 2012 zo’n 1100 leerlingen. Een nieuw record dat we ook in 2013 hopen te halen, want nog niet alle scholen kennen de gastles en de methode.

Lesmateriaal gratis achterlaten
De actieve methode werkt  ook goed in het speciaal (basis)onderwijs, zo is gebleken uit de enthousiaste reacties van leerlingen en docenten. Met de gastles schoolden we niet alleen de leerlingen maar kregen de docenten inzicht in de lesmethode. Dankzij steun van het Bosselaarfonds konden we het lesmateriaal, de Vooroordelenkoffer met 50 bordjes ter waarde van 95 euro, gratis achterlaten op de school.

Docenten zelf aan de slag
De gastles van Bureau Discriminatiezaken is leerzaam voor de leerlingen maar ook voor de docenten. Het jaar nadat wij de gastles hebben verzorgd, gaat de docent zelf met het lesmateriaal aan de slag. Om te voorkomen dat de koffer ‘vergeet’ en het lesmateriaal staat te verstoffen in de kast, mailen we jaarlijks de betreffende docenten over het lesmateriaal.  Hier een aantal reacties van docenten die inmiddels zelf aan de slag zijn gegaan met de Vooroordelenkoffer:

“De eerste middag hebben we de week voor de herfstvakantie gedaan. Dit was erg leuk en goed voor de klas. Zeker omdat ik nu met meer leeftijden en verschillen een ‘hechte nieuwe groep’ wil vormen, waarin iedereen zich goed voelt. De kinderen vragen al  wanneer we de volgende middag gaan doen. Die staat op de planning voor over twee weken. Ik ben er dus nog steeds erg blij mee en hij staat zeker niet te verstoffen in de kast! “, aldus een docent van een basisschool in Haarlem. 

“De vooroordelenkoffer staat nog steeds bij mij in de klas en inderdaad ik ga hem dit jaar weer gebruiken. Ik ga  dit project combineren met een project over vrouwen werkzaam in de techniek, daar zijn ook wat vooroordelen over”, aldus een docent van een basisschool uit Velserbroek.

Ook aan de slag met de Vooroordelenkoffer? De gastles duurt anderhalf uur, is bestemd voor groep 7/8 en kost  € 50.
Mail ons op info@bdkennemerland.nl of bel 023 5315842.

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Regio’s
Tags
Download