Belangrijke dagen

Vrouwendag in Heemskerk 2013

8 maart is internationale vrouwendag. In Heemskerk is dat dit jaar weer goed gevierd. Vluchtelingenwerk Noord West Holland had een aantrekkelijk programma samengesteld en dat leverde een vol kasteel Marquette op: 150 vrouwen waren er.

Bureau Discriminatiezaken was gevraagd om ook een inbreng te leveren en dat hebben we gedaan door een documentaire te laten zien. De documentaire “By choice or chance” gaat over vrouwen in Vietnam die ervoor hebben gekozen om alleenstaande moeder te zijn. In Vietnam wordt de man gezien als leider binnen een gezin.


De reden voor de Nederlandse documentairemaker Marijn Poels om “By choice or chance” te maken, was om de kracht van vrouwen te laten zien en hun overtuiging om een veranderingsproces in Vietnam in gang te zetten, ondanks roddels en tegenwerking en minderwaardigheidsgevoelens.


De filmzaal in Heemskerk zat tweemaal zo goed als vol, dus circa 100 vrouwen hebben de documentaire gezien en waren enthousiast. Een heel bijzonder aspect was dat op 8 maart de film in wereldwijde première ging. Het idee dat tegelijk met ons, in Heemskerk, duizenden vrouwen over de hele wereld diezelfde film zagen, gaf een enorm gevoel van verbondenheid. Ook op kleine, achterafgelegen lokaties in Afghanistan keken vrouwen, stiekem.


De rest van het programma bestond uit workshops Afrikaans zingen, mindfull wandelen en verhalen vertellen.
Er was een heerlijk internationaal buffet, er werd gedanst en ook veel gekletst.


Bureau Discriminatiezaken vindt het leuk om bij dit soort bijeenkomsten te zijn en wil daarbij vertellen dat ongelijke behandeling op grond van geslacht nog steeds voorkomt, ook in Nederland. Vrouwen worden te vaak minder betaald dan mannen voor precies hetzelfde werk. Vrouwen worden ontslagen of krijgen geen promotie omdat ze zwanger zijn.
Mede daarom is vrouwendag belangrijk!