Bijzondere gastlessen op Sterren College Haarlem

In de laatste week van mei kregen alle tweedeklassers – in het kader van de maatschappelijke stage – een bijzondere gastles op het Sterren College Haarlem (VMBO). Anders zijn, hoe ga je ermee om? Vooroordelen waarom heb je ze en hoe pareer je ze? De gastsprekers Joan, Jan Willem, Paulien en Bart waren zo boeiend dat sommige leerlingen vrijwillig twee lessen bijwoonden.

Het Sterren College had Bureau Discriminatiezaken Kennemerland gevraagd gastlessen te geven over vooroordelen en anders zijn. In de ene les gingen de leerlingen zelf aan de slag met 50 bordjes en opdrachten van de ‘Vooroordelenkoffer’. In de andere gastles kwam een gastles die zelf soms te maken krijgt met vooroordelen.Maandag en woensdag kregen de leerlingen inzicht in genderdysforie. Over hoe het is in een lichaam te zitten dat niet klopt met je gevoel. Een les over transseksualiteit en hoe ingewikkeld het is dat gevoel te hebben. Woensdag was Jan Willem te gast op het Sterren College. Jan Willem heeft een lichamelijke beperking, maar er is niets mis ’tussen zijn oren’. Het vooroordeel dat men denkt dat hij ook verstandelijk gehandicapt zal zijn, moet hij dagelijks pareren. Zo ook tijdens de gastles. Moraal van het verhaal was: Jan Willem kan alles, alleen doet hij de dingen misschien net even anders dan je gewend bent.


Donderdag kwamen er maar liefst twee gastsprekers mee met Bureau Discriminatiezaken: Paulien en Bart. Bart is, zoals hij zelf zegt, een kleine man. En dat klopt. Bart is één meter negen. Paulien heeft een rolstoel nodig. Ook zij krijgen vaak te maken met vooroordelen. “Dan vragen ze aan degene die de rolstoel duwt wat ik wil drinken als we in een cafe zijn”, aldus Paulien. “Alsof ik niet zelf kan antwoorden.”


Allen spraken dus uit eigen ervaring over hoe zij omgaan met (voor)oordelen en over hun ‘anders zijn’. En uiteindelijk bleek dat ze ook wel bijzonder gewoon waren.

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Regio’s
Tags
Download