17 augustus opening: ‘Hoezo, Haarlem & slavernij?’

17 augustus 2013 is een bijzondere dag in een speciaal jaar. Op 17 augustus 1795 organiseerde de vrijheidsstrijder Tula een grote slavenopstand op Curaçao. Dit verzet wordt daar jaarlijks herdacht in de Ruta Tula. In 2013 wordt gevierd dat Nederland 150 jaar geleden de slavernij afschafte in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen. Het onderwerp slavernij staat daarom volop in de belangstelling.

Hoe zit het eigenlijk met Haarlem en de slavernij? Met die vraag in gedachten zijn in Haarlem archieven en collecties van musea onder de loep genomen. Ook zijn de verhalen opgetekend van Haarlemmers die zich persoonlijk met het slavernijverleden verbonden voelen.  


Het resultaat is een Stadsroute door Haarlem, een gelijknamige tentoonstelling in het Noord-Hollands Archief en speciale presentaties  en activiteiten in het Frans Hals museum, Haarlems Historisch museum, ABC Architectuurcentrum Haarlem, Teylers Museum en De Pletterij. Hele programma op www.noord-hollandsarchief.nl/slavernij.


Programma 17 augustus 
16.30 uur             Ontvangst
17:00 uur             Welkomstwoord, Lieuwe Zoodsma, directeur van het NHA
17:05 uur             Inleiding op ‘Hoezo, Haarlem en slavernij?’, Ineke Mok
17:20 uur             Officiële opening tentoonstelling, Wijnand Stomp
17:30 uur             Bezichtiging tentoonstelling onder het genot van hapje en drankje
18:30 uur             Einde van de bijeenkomst


Het adres van de Janskerk, het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief, is Jansstraat 40, 2011 RX Haarlem. Dit is op enkele minuten loopafstand van het NS-station Haarlem. Parkeren kunt in de parkeergarages Stationsplein of De Appelaar.


‘Hoezo, Haarlem & slavernij?’ is een project van het Noord-Hollands Archief, Bureau Discriminatiezaken Kennemerland, Ineke Mok/Bureau Cultuursporen en Dineke Stam/Intercultural Museum & Heritage Projects  i.s.m. Teylers Museum, Frans Hals Museum, ABC Architectuurcentrum Haarlem, Historisch Museum Haarlem en De Pletterij.

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Regio’s
Tags
Download