Stadswandelingen ‘Hoezo, Haarlem & slavernij’

Sporen van de slavernijgeschiedenis zijn ook in Haarlem terug te vinden. In de verschillende archief-, bibliotheek- en museumcollecties, maar ook gewoon op straat. In september zijn er, in het kader van het project ‘Hoezo Haarlem & slavernij?’ waarvan Bureau Discriminatiezaken een van de initiatiefnemers is, stadswandelingen door Haarlem onder leiding van Dineke Stam, historisch onderzoeker, op verschillende data. Loop mee!

In 2013 is het 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte. Tot 30 september 2013 is er een stadsroute en zijn er lezingen en exposities in het kader van het project ‘Hoezo, Haarlem & slavernij?’, een initiatief van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland, het Noord-Hollands Archief, Ineke Mok (Cultuursporen) en Dineke Stam (IMHP).


Maar hoezo horen Haarlem en slavernij bij elkaar? Wist je bijvoorbeeld dat er in Haarlem plantage-eigenaren, slavenhandelaren en een vrij verklaarde slaaf woonden? Dat Haarlemse textiel overzee door slaafgemaakten werd gedragen? En dat een pand op het Verwulft het Gekroond Oost en West Indies Worstvat heet? Verrassend, dat lokaal zoveel te vinden is van het koloniale verleden. Te ontdekken door zelf de stadsroute te lopen (wandelkaartjes verkrijgbaar bij de deelnemende musea en het VVV) of tijdens de georganiseerde stadswandelingen op:


– woensdag 4 september 2013 15:00 – 17:00 : Start = Noord-Hollands Archief (Jansstraat 40, Haarlem)


– zondag 15 september 2013 13:00 – 16:00 :  Start = Noord-Hollands Archief (Jansstraat 40, Haarlem)


– zaterdag 21 september 2013 13:00 – 16:00 : Start = Noord-Hollands Archief (Jansstraat 40, Haarlem)


Een wandeling door Haarlem onder leiding van Dineke Stam, historisch onderzoeker van de stadsroute Hoezo Haarlem & slavernij? Met een kort bezoek aan de deelnemende musea (prijs musea niet inbegrepen). Aanmelden: dinekestam@cultuurenco.nl, vrijwillige bijdrage.


 

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Regio’s
Tags
Download