Stampvolle Janskerk bij opening ‘Hoezo, Haarlem & slavernij?’

Hoe zit het eigenlijk met Haarlem en de slavernij? Dat vroeg een medewerker van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland zich een jaar geleden af en zocht daarom contact met Ineke Mok. Het project ‘Hoezo, Haarlem & slavernij?’ was geboren. Zaterdag 17 augustus opende burgemeester Bernt Schneiders samen met de Haarlemse verhalenverteller Wijnand Stomp – via Skype ‘aanwezig’ vanuit Curacao – de stadsroute en exposities in een stampvolle Janskerk.

Ook het Haarlems Dagblad pakte die zaterdag uit met twee pagina’s over het breed gedragen project. Zes weken lang, tot eind september kunnen mensen de stadsroute door het historisch hart van Haarlem waar op allerlei plekken herinneringen aan het slavernijverleden te vinden zijn. In 2013 wordt gevierd dat Nederland 150 jaar geleden de slavernij afschafte in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen. Het onderwerp slavernij staat daarom volop in de belangstelling.De belangstelling voor de opening van dit project was overweldigend. Alle stoelen waren bezet, een deel van de mensen moest staan, ruim 150 mensen waren gekomen en werden verwelkomt met frisse tropische dranken als orgeade en zuurzaksap. Voor de opening was gekozen voor 17 augustus omdat in 1795 in Curacao de vrijheidsstrijder Tula een grote slavenopstand organiseerde en streed voor gelijke behandeling. Dit verzet wordt daar jaarlijks herdacht op Curacao. Historica Ineke Mok zette uiteen wat er met het histirisch onderzoek in de Haarlemse archieven allemaal ontdekt was en Bevon Niles droeg een aangrijpend gedicht voor. Daarna openden de Haarlemse verhalenverteller met Antilliaanse roots Wijnand Stomp (via skype vanuit Curacao aanwezig) samen met burgemeester Bernt Schneiders het project door een beeld van Tula te onthullen. Vervolgens ontving de Haarlemse burgemeester het eerste exemplaar van de stadswandeling en was het officiele gedeelte ten einde.
Het project behelst exposities in het Noord-Hollands Archief en het ABC Architectuurcentrum Haarlem. In het Frans Hals museum, Haarlems Historisch museum en Teylers Museum zijn bijzondere stukken te zien die de link met slavernij helder maken. Onderweg vertellen gevelstenen of huizen een verhaal, te lezen op de gratis verkrijgbare stadsroute (bij de deelnemende musea en organisaties van de route). Ook zijn er in de komende weken in de Pletterij en het Noord-Hollands Archief verschillende lezingen en debatten. 
Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Regio’s
Tags
Download