Lezing 12 september: van zwarte gapers tot zwarte piet

De slavernij? Dat gebeurde toch ver hier vandaan en ligt al ver achter ons? Mensen die nu nog klagen over de slavernij van toen blijven onnodig in het verleden hangen, volgens sommigen. Anderen zijn er juist van overtuigd dat de slavernij nog steeds van invloed is op de manier waarop witte en zwarte Nederlanders in 2013 samenleven. Die verschillende manieren van terugkijken op het slavernijverleden lijken vooral ingegeven door de persoonlijke achtergronden van verschillende groepen.

De lezing Van zwarte gapers tot zwarte piet, invloeden van slavernij op denkbeelden van nu op 12 september heeft een andere insteek: hier vormen objecten in de omgeving de rode draad. Op het eerste gezicht vallen ze niet op, en toch kunnen ze veel vertellen over de samenleving door de jaren heen.


De gapers op apotheken stammen van vóór de slavernij. Zij tonen aan dat zwarte mensen hier toen werden gezien als kenners van chemie en medicijnen. Schilderijen van de periode daarna laten zien welke invloed de koloniale slavernij had op ons mensbeeld. Beelden uit de wetenschap en het onderwijs laten zien dat met de afschaffing van de slavernij, de koloniale hiërarchieën nog geen verleden tijd werden. En welke rol heeft zwarte piet in het straatbeeld van 2013?


Valika Smeulders, van www.slavernijenjij.nl, promoveerde op het cultureel erfgoed van het Nederlandse slavernijverleden.
Door de diverse beelden in een maatschappelijke context te plaatsen legt Smeulders tijdens de lezing uit welke invloed de slavernij heeft op denkbeelden van vandaag de dag.


U bent van harte welkom!


Wanneer: donderdag 12 september
Adres: de Pletterij, Lange Herenvest 122, Haarlem
Aanvang: 20.00 – 22.00 uur  (inloop vanaf 19.30 uur)
Entree: 3 euro (aan de kassa)


Wij vinden het prettig als u van te voren laat weten dat u komt, maar aanmelding is niet verplicht. U kunt zich aanmelden via nb@bdkennemerland.nl of telefonisch op 023-5315842

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Regio’s
Tags
Download