Documentaire “WhatEver will be” op 11 oktober
Op 11 oktober gaat de documentaire “WhatEver will be” in Haarlemse première. Direct na het Nederlandse Film Festival komt de documentaire die twee mannen volgt die zich vrouw voelen, met regisseur Esther Prade naar Haarlem.
Enkele jaren geleden is 11 oktober door toenmalig minister Plasterk van Emancipatiezaken uitgeroepen tot nationale ‘coming out’ dag. Doel is het vergroten van acceptatie van homoseksualiteit. In Haarlem werken verschillende organisaties samen met de gemeente aan projecten om het begrip en daarmee de verdraagzaamheid jegens lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) te vergroten.
Bureau Discriminatiezaken, COC Kennemerland, Gay-Haarlem.nl en voorheen Haarlem Roze Stad grijpen de nationale ‘coming out’ dag aan om specifiek aandacht te vragen voor transgenders en de complexe problematiek waarmee mannen en vrouwen worstelen die zich vrouw voelen maar man zijn en andersom.
De intentie van de regisseur is niet alleen om die problematiek in beeld te brengen, maar ook om het gesprek aan te gaan met mensen die weinig weten over transgenders en hen te informeren.
Deelnemers aan het gesprek zijn in ieder geval Tania Barkhuis die vertelt over de verschillende coming outs die ze in haar leven al gehad heeft en Merel Moistra die in haar cabaretprogramma ook grappen maakt over man of vrouw zijn. Ze zal ook een lied zingen.
Transgenders hebben vaak grote psychische problemen. Een operatie beslaat een lange periode, want met één operatie ben je er niet. Psychische begeleiding hoort bij het traject, evenals het slikken van hormonen. Hoe reageert je omgeving? Hoe reageren een partner en kinderen?
Hoe kom je tot een andere naam en wanneer ga je over naar het aankruisen van de andere optie bij m / v?
Bij de bijeenkomst zijn ook twee tentoonstellingen te zien. De ene laat foto’s zien van homoseksuele en lesbische stellen in hun dagelijks leven: ze koken, laten de hond uit, kijken televisie of brengen de kinderen naar bed.
De tweede tentoonstelling, “A series of questions”, is van de Amerikaanse fotograaf L.Weingarten, die transgenders heeft gevraagd een vraag op te schrijven die aan hem of haar gesteld is. De foto’s laten de personen met de vraag zien en die zijn soms bijzonder impertinent. De bedoeling is dat de kijker kritisch naar zichzelf kijkt en dat duidelijk wordt dat hokjesdenken opdringerig en dwingend kan zijn.
Ziggy Klazes leidt het gesprek bij sociëteit Vereeniging aan de Zijlweg 1 in Haarlem. Iedereen is welkom bij de gratis toegankelijke bijeenkomst.
Tijdsindeling globaal:
15.00 uur inloop
15.30 uur start documentaire
16.45 uur pauze / tentoonstellingen
17.00 uur gesprekken en persoonlijke verhalen
17.40 uur drankje / tentoonstellingen
18.00 uur einde