Onderwijs

Brief over Sinterklaasviering naar scholen

Komend weekend komt Sinterklaas aan in Nederland. Al weken wordt er gediscussieerd of er aanpassingen moeten komen in de manier waarop Zwarte Piet zich presenteert. Sommige mensen vinden Zwarte Piet racisme; anderen voelen zich daardoor aangevallen, want als je alles bij het oude wil houden, ben je impliciet racistisch.

De nuance in de discussie is soms ver te zoeken. Bureau Discriminatiezaken heeft een brief opgesteld en verzonden aan alle basisscholen in Kennemerland. Wij menen dat er in ieder geval nagedacht moet worden over de figuur van Zwarte Piet: dat mensen zich oprecht gekwetst voelen, is daarvoor reden genoeg. Er zijn verschillende manieren waarop je aanpassingen zou kunnen doen.

Scholen kunnen informatie en advies vragen bij het Bureau Discriminatiezaken.