Bloemendaalse basisscholen aan de slag met vooroordelen

Vrouwen kunnen niet autorijden, gehandicapten zijn zielig? Deze winter gaan de leerlingen van groep acht van de Bloemendaalse basisscholen aan de slag met vooroordelen, anders zijn en discriminatie. Bureau Discriminatiezaken geeft een gastles die puzzels, geheimschrift en foto’s bevat en die werkt als een tierelier.

“De kinderen krijgen op een creatieve manier inzicht in vooroordelen, het zondebok-mechanisme en de achtergronden van discriminatie”, aldus Noëlle Beerepoot, voorlichter van Bureau Discriminatiezaken die de gastles met de Vooroordelenkoffer geeft. Op verzoek kan er extra aandacht worden gegeven aan een discriminatiegrond als handicap, seksuele gerichtheid of ras. Na een introductie van vijftien minuten gaan de leerlingen in tweetallen op pad en aan de slag.


De leerlingen bekijken de expositie die in de gang of aula is opgesteld en beantwoorden op hun reis allerlei vragen. Op de 50 A4-displays staan opdrachten, puzzels, geheimschriften, foto’s waardoor ze op een creatieve en zelfstandige manier inzicht krijgen in anderen en zichzelf. Het materiaal is ontwikkeld door stichting Vredeseducatie en in overleg met een aantal Bureau’s Discriminatiezaken geupdate.


De Bornwaterschool, SAB en de Julianaschool hebben de gastles inmiddels reeds gehad. De groep achters van de Willinkschool, de Sparrenbosschool, de Sint Theresiaschool, de Josephschool, de Vondelschool, de Antoniusschool, de Aloysiusschool, de Koningin Wilhelminaschool en de Franciscusschool staan voor december, januari en februari gepland. De gemeente Bloemendaal ondersteunt de gastlessen door een financiele bijdrage.

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Regio’s
Tags
Download