Belangrijke dagen

8 maart 2014 vrouwendag

Al een paar jaar wordt de internationale vrouwendag op 8 maart uitgebreid gevierd in Heemskerk. Vluchtelingenwerk NoordWestHolland organiseert het, kasteel Marquette is de mooie locatie.

Ook dit jaar waren er meer dan 200 vrouwen aanwezig, een kleurrijk gezelschap.

Vaak wordt gezegd dat in Nederland vrouwendag eigenlijk niet meer nodig is, maar er is nog steeds veel ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, hoewel er landen zijn waar de ongelijkheid aanzienlijk groter is. In Nederland zijn er vaak verschillen in salariëring, terwijl hetzelfde werk wordt verricht.


 


Voor de viering in Heemskerk was het Bureau Discriminatiezaken ook dit jaar weer gevraagd om twee rondes workshops te verzorgen. Met plezier hebben we dat gedaan. Onderwerp was beeldvorming en vooroordelen. Na de opening door wethouders uit Heemskerk en Beverwijk, gingen de workshops van start. Deze varieerden van schermen tot mindful wandelen rond het kasteel tot het bekijken van een documentaire over een vluchteling. En dus die van het BD.


Wij startten de workshop met een raadsel over beeldvorming. Veel vrouwen wisten de oplossing niet en zij voelden zich enigszins beschaamd toen ze het antwoord hoorden. Vervolgens ging het over dingen die voor sommige mensen gewoon zijn en voor anderen raar en waarom dat dan zo is. Interessant om te horen waar mensen een soort grens leggen en hoe ze tegen groepen aankijken. Het BD probeert altijd een spiegel voor te houden en te nuanceren opdat mensen zich realiseren dat er meer manieren zijn om tegen situaties of gewoontes of gedrag aan te kijken.


 


Na de workshops stond er een fantastisch buffet klaar met gerechten van over de hele wereld. Alles was door een groep vrouwen zelf gemaakt.


Na het eten werd er gedanst op vrolijke wereldmuziek.


 


Het was een geslaagde en positieve viering van vrouwendag.

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Regio’s
Tags
Download