Politieke en publieke opinie

Lawine aan meldingen tegen Wilders uitspraken

Nederland komt massaal in opstand tegen de uitspraken die Geert Wilders deed over Marokkanen. Alleen al bij de antidiscriminatiebureaus zijn er donderdag 20 maart 1150 meldingen binnengekomen, waarvan 44 in Kennemerland. En dat aantal stijgt nog steeds. Niet eerder zijn er zo veel meldingen over een uitspraak van een politicus gedaan.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 liet Wilders vallen dat ‘Nederland beter af zou zijn met minder Marokkanen’. Deze uitspraak zette hij later kracht bij door voor de camera’s van de NOS te zeggen: ‘Hoe minder Marokkanen in Nederland, hoe beter’. Over deze uitlatingen kwamen de eerste meldingen bij de antidiscriminatiebureaus al binnen.


Tijdens een verkiezingsbijeenkomst op 19 maart 2014 van de PVV in Den Haag vroeg hij het publiek of ze meer of minder Marokkanen in Den Haag wilden. Het publiek antwoordde met een juichend: ‘Minder! Minder! Minder’! Hierop zei Wilders: ‘Dat gaan we regelen’. Na deze uitspraken van de PVV-leider stroomden de meldingen van discriminatie binnen.


Aissa Zanzen, voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN), heeft in het NOS Radio 1 Journaal laten weten aangifte te doen tegen Geert Wilders. Hij roept ook anderen op om dat te doen. Hier is al door diverse mensen gehoor aan gegeven.


Vanuit verschillende hoeken in het land is er ophef over de uitspraken. Premier Rutte (VVD) zei al een ‘vieze smaak in zijn mond’ over te hebben gehouden aan de anti-Marokkanenuitspraak. Ook is er de hashtag #bornhere in het leven geroepen, waarmee Marokkaanse Nederlanders met hun Nederlandse paspoort op de foto gaan en dit op Twitter plaatsen. De Facebook-pagina ‘Ik doe aangifte tegen Wilders’ heeft rond het middaguur al ruim 28.000 likes.  Echter, er zijn bij het SMN ook tegengeluiden gehoord. Er zijn haatmails, -tweets en –telefoontjes binnengekomen met hoofdzakelijk de boodschap: ‘Jullie moeten ook oprotten’.


De antidiscriminatiebureaus maken zich zorgen over deze ontwikkeling. Het lijkt erop dat de PVV-leider een kloof laat ontstaan tussen de voor- en tegenstanders van zijn uitspraken. Door de uitspraak ‘Dat gaan we regelen!’ voelen mensen zich bedreigd en zijn angstig. Want hij suggereert hier iets mee in beweging te willen zetten. Maar wat is die beweging dan? Wij willen iedereen die aanstoot neemt aan de anti-Marokkanenuitspraken, oproepen deze te melden op www.discriminatie.nl.