Vrouwen op de arbeidsmarkt

De vrouwelijke bestuursleden van de stichting Samen in Haarlem organiseerden een discussieavond over vrouwen op de arbeidsmarkt. Het Bureau Discriminatiezaken was uitgenodigd om deel uit te maken van het panel.

Een aantal stellingen was geformuleerd om de discussie op gang te brengen.

De eerste stelling luidde: ‘Anno 2014 is vrouwendiscriminatie verleden tijd.’


Het BD kon die stelling direct weerleggen met een aantal cijfers. In 2013 bijvoorbeeld was 6% van het aantal binnengekomen meldingen gebaseerd op de grond geslacht. De meeste van die meldingen speelden zich af op het terrein van de arbeidsmarkt.


Bij het College voor de Rechten van de Mens zijn de cijfers zelfs hoger. Zo ging 22% van het totale aantal vragen en ook 22% van het aantal oordelen van het College over de grond geslacht. Vaak spelen daar zaken die te maken hebben met zwangerschap van werkende vrouwen; ze worden ontslagen of maken geen promotie vanwege een zwangerschap. 


Er zijn diverse onderzoeken die aantonen dat mensen van allochtone komaf worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt vanwege hun afkomst. In die onderzoeken wordt geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen, maar vrouwen zijn daar dus net zo goed de dupe van.


De aanwezige vrouwen bij de discussieavond van de stichting Samen hadden allemaal Marokkaanse ‘roots’. Zij staan model voor een duidelijke trend: ambitieus, goed opgeleid en zelfverzekerd.


Hoewel het lastig is om op de arbeidsmarkt toe te treden, blijven ze ervan overtuigd dat het hen gaat lukken. Positieve ondersteuning van andere vrouwen is daarbij belangrijk, evenals een netwerk.


Het was een geanimeerde bijeenkomst, die een positief gevoel opleverde.

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Regio’s
Tags
Download