Leerlingen Sterren College ontdekken hoe gewoon anders kan zijn

Alle tweede klas leerlingen kregen deze week drie uur gastlessen over vooroordelen, anders zijn, vreemd & gewoon en discriminatie. Diverse gastsprekers vertelden hun verhaal over gewoon zijn, maar door anderen soms als anders gezien worden. En ze vertelden dat ze zelf ook vooroordelen hadden. Heel gewoon dus.

Dinsdag kwam Nathalie mee in de klas en vertelde haar verhaal over meedoen en buiten gesloten worden. Nathalie kan bijna alles en zit in een rolstoel. Sommige dingen doet ze wel anders dan iemand die niet in een rolstoel zit. 
Woensdag was Jan Willem de gastspreker. Veel mensen hebben het vooroordeel dat Jan Willem verstandelijk beperkt is. En dat hij hulp nodig heeft bij dagelijkse dingen. Donderdag was Bart de gastspreker, samen met Jan Willem. Bart is een kleine man en loopt met krukken. Ook hij heeft soms te maken met vooroordelen. 
Bij de laatste les op donderdagmiddag vroeg een leerling: ‘Mogen we uw auto zien?’ En aldus geschiedde. Bart’s auto is aangepast met lift, een automatisch verrijdbare stoel en diverse hendels. Daardoor kan Bart er alle kanten mee uit. Dat was, ook technisch gezien, heel interessant om te zien.
Allen bleken eigenlijk zelfstandiger te zijn dan de toehoorders dachten en wellicht ook wat gewoner en saaier dan gedacht. Maar interessant vonden de meeste leerlingen het ook. ‘Maar dan ben ik gisteren ook gediscrimineerd’, reageerde een leerling na uitleg van artikel 1 van de Grondwet. En zijn verhaal is meegenomen voor de klachtbehandeling van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland.
Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Regio’s
Tags
Download