Bureau Discriminatiezaken in het gelijk gesteld door CRM

Naar aanleiding van een klacht die bij het BD is binnengekomen, heeft het bureau om een oordeel verzocht van het College voor de Rechten van de Mens. Het oordeel is er nu en het stelt het BD als verzoekster in het gelijk.

Situatie
Stichting Walden organiseert feesten onder de naam ExPornStar. Op een van de feesten moeten mannen 20 euro voor tickets betalen, terwijl vrouwen voor de helft van dat bedrag naar binnen mogen. Een antidiscriminatievoorziening, die hierover een vraag heeft gekregen, wil van het College weten of dat mag volgens de gelijkebehandelingswet. Walden verweert zich door onder meer aan te geven dat het in het uitgaansleven algemeen geaccepteerd is om vrouwen een bevoorrechte positie te geven.

Oordeel College
Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat Stichting Walden verboden onderscheid heeft gemaakt op grond van geslacht door voor de toegang tot een feest aan mannen een hogere entreeprijs te vragen dan aan vrouwen.

Toelichting
Wanneer mannen bij een feest van Walden meer voor een ticket moeten betalen dan vrouwen, is sprake van direct onderscheid op grond van geslacht. Er staan wel uitzonderingen op dit discriminatieverbod in de wet. Eén uitzondering betreft maatregelen die voor de bescherming van de vrouw mogen worden getroffen. Het gaat dan vooral over bescherming bij zwangerschap en moederschap. Volgens Walden moet zij meer kosten maken voor de bescherming van vrouwelijke bezoekers tijdens de feesten. De uitzondering in de wet is echter niet voor dit soort gevallen opgesteld. Daarom heeft Stichting Walden verboden onderscheid op grond van geslacht gemaakt.

Het volledige oordeel is te vinden op de website van het College: www.mensenrechten.nl onder oordeelnummer 2014-122.

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Regio’s
Tags
Download