(Homo)seksuele gerichtheid

Coming out dag 2014

Ter gelegenheid van coming out dag, die in het leven is geroepen om de acceptatie van homoseksualiteit te vergroten, organiseerden het BD, het COC Kennemerland en Gay-Haarlem een bijeenkomst voor HR (human resources) functionarissen en werkgevers. Thema was roze en divers op de werkvloer.
Er waren twee sprekers uitgenodigd om het hier over te hebben.

Het is voor ieder mens van groot belang om jezelf te kunnen zijn; als je jezelf kunt zijn en je veilig voelt, functioneer je beter, presteer je beter.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is uitkomen voor homoseksualiteit nog steeds lastig en soms zelfs een taboe.
Discriminatie of ongelijke behandeling op grond van seksuele gerichtheid komt voor. Om even wat cijfers te noemen: het BD doet klachtbehandeling en de cijfers over de afgelopen jaren zijn de volgende:
2011 10 6%
2012 29 13%
2013 21 10%


De klachten speelden zich niet allemaal af op het terrein van de arbeidsmarkt; een deel wel. Tijdens trainingen en voorlichting op scholen die het BD geeft, zowel aan leerlingen als aan docenten is er bij die docententrainingen altijd wel iemand bij die vertelt niet uit te komen voor haar of zijn homoseksualiteit op het werk (de school in dit geval). En dat komt dus niet terug in de cijfers.
Onlangs stond er een interview met John Browne, ex topman van BP, een hele grote oliemaatschappij, in de Volkskrant. Hij is zelf homoseksueel en heeft dat in zijn werkende leven lang verborgen gehouden. Nu drukt hij werknemers op het hart zo vroeg mogelijk uit  de kast te komen, “omdat ze zichzelf dan minder tekort doen. Het neemt een belangrijke barriere weg: de tijd en energie die je kwijt bent met je zorgen maken over je tweede leven.”


De eerste spreekster van de bijeenkomst in het kader van de coming out dag 2014, die overigens plaatsvond op 9 oktober, was mevrouw Lisette Kuyper, onderzoeker bij het Sociaal Cultureel Planbureau over het gedane onderzoek naar de positie van LHBT’s (Lesbische vrouwen, Homoseksuele mannen, Biseksuelen, Transgenders), op de arbeidsmarkt.


De tweede spreker was de heer Peter Zerp. Hij is betrokken bij Workplace Pride en hij werkt bij Accenture als supplier inclusion manager. Workplace Pride wil LHBT’s volledig zichtbaar laten zijn, geaccepteerd en gewaardeerd op de werkvloer en in de maatschappij.
Workplace Pride creëert onder andere werknemers netwerken. Accenture doet heel veel aan diversiteit op de werkvloer; zij hebben het overigens over inclusie. Seksuele diversiteit is een van de vier speerpunten.