Godsdienst

Minister Asscher op bezoek bij Kuba moskee IJmuiden

Minister Asscher van SZW was woensdag 12 november op bezoek bij de Kuba moskee in IJmuiden. Deze moskee heeft de afgelopen jaren te maken gehad met verschillende incidenten waarbij moslim-discriminatie een rol speelt. Zo werd van de zomer een varkenskop voor de deur gelegd en drongen enkele weken later mannen naar binnen die bedreigingen uitten en een bestuurslid mishandelden.

Het ministerie van SZW is dit jaar gestart met concrete aandacht voor moslimdiscriminatie. In april dit jaar vonden Ronde Tafelgesprekken plaats met diverse moslimorganisaties en andere direct betrokkenen, zoals de Antidiscriminatiebureaus. Nadien werd een grote conferentie rondom moslimdiscriminatie georganiseerd, als eerste aanzet voor concrete acties. Die dag werd onder meer gesproken over de meldingsbereidheid van discriminatie door moslims, voorlichting/educatie en het vergroten van de weerbaarheid van moslims.
De minister werd bij de Kuba moskee ontvangen door de voorzitter van de moskee Suleyman Celik, de imam Ishak Demir en de burgemeester van Velsen, Franc Weerwind. Na een rondleiding en enkele toespraken ontstond een gesprek tussen de minister en bezoekers van de moskee. Enkele mannen gaven aan niet op te kunnen tegen de negatieve berichtgeving over moslims in de media en ze twijfelden aan het zojuist uitgebrachte onderzoek van Forum/Motivaction over steun van Turkse-Nederlanders aan het jihadisme in Syrië en Irak. De minister laat dit nader onderzoeken. 
Ook werd gevraagd wat het de minister concreet gaat doen tegen moslimdiscriminatie of islamofobie. De minister ondersteunt lokale initiatieven, maar wil graag dat op lokaal en individueel niveau een ieder zijn best doet om vooroordelen weg te nemen. Veel eigen verantwoordelijkheid dus. 
De burgemeester gaf aan erg trots te zijn op de moskee en haar gemeenschap. Vraagstukken rondom onderwijs en werk worden gezamenlijk benaderd en de gemeente is zeer betrokken bij de moskee en bij de aanpak van de recente incidenten gericht tegen de moskee. Hierover wordt  constructief overleg gevoerd. 
Bureau Discriminatiezaken was ook uitgenodigd voor deze bijeenkomst en heeft volop gesproken met de moskeebezoekers, de gemeente en de politie. Bureau Discriminatiezaken wil graag in overleg met de gemeente en de moskee over een gezamenlijk tolerantiebevorderend programma in Velsen. 
Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Godsdienst
Regio’s
Tags
Download