Belangrijke dagen

10 december 2014: dag van de rechten van de mens

College voor de Rechten van de Mens vraagt aandacht:
Kennis van mensenrechten essentieel in onze samenleving

Vandaag is het 10 december, Dag van de Rechten van de Mens. Het College voor de Rechten van de Mens pleit voor meer aandacht voor mensenrechten in het Nederlandse onderwijs. Daartoe toert het College van 8 tot en met 12 december door Nederland, van Emmen tot Heerlen, van Leiden tot Zwolle. Het College verzorgt mensenrechtenles aan 40 klassen bij 20 middelbare scholen.
Onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens laat zien dat 30% van de Nederlanders geen enkel mensenrecht kan noemen. Dat is vreemd aangezien mensenrechten een grote rol spelen in ons dagelijks leven en aan allerlei maatschappelijke discussies raken. “De Dag van de Rechten van de Mens vormt een mooi moment om onze kennis flink op te poetsen. Laat dit een eerste stap zijn om mensenrechten in ons denken te verankeren”, aldus Laurien Koster, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens.


#Onderwijs2032
Onlangs startte staatssecretaris Dekker de dialoog #onderwijs2032. Hierin vraagt hij wat leerlingen nodig hebben voor de toekomst. Dat is in ieder geval meer kennis over mensenrechten. Mensenrechten helpen leerlingen een kritische grondhouding te ontwikkelen en geven hen een stevig besef van de eigen en elkaars rechten. Verbetering van de kennis en de bijbehorende houding en vaardigheden rust de leerlingen beter uit om op school en in de maatschappij met elkaar samen te leven.
Mensenrechtenquiz
Het College voor de Rechten van de Mens brengt mensenrechten in beeld door middel van een campagne die vandaag is gelanceerd. De campagne bestaat uit meerdere stellingen verwerkt in een quiz op www.mensenrechten.nl zodat iedereen zijn mensenrechtenkennis kan testen. In radiospots op radio 1 en door middel van online bannering op websites van de Persgroep (Trouw.nl, Volkskrant.nl, Ad.nl en Parool.nl) wordt aandacht gevraagd voor de mensenrechtenquiz.

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Regio’s
Tags
Download