Expositie quilts

In de Janskerk in Haarlem zullen van zaterdag 20 december 2014 tot en met zaterdag 17 januari 2015 AIDS Memorial Quilts ten toon worden gesteld. De AIDS Memorial QUILT is ontstaan in 1987 in San Francisco. Het is een verzameling gedenkdoeken (naamvlaggen) ter nagedachtenis aan mensen die zijn overleden aan de gevolgen van AIDS.

De Quilt werd in 1989 genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede en het is nog steeds het grootste bestaande gemeenschappelijke creatieve project.


Een tiental Nederlandse Quilts, die sinds september 2014 zijn aangemerkt als nationaal cultureel erfgoed, zijn in bruikleen gesteld door de stichting NAMENproject Nederland. Enkele Quilts bevatten naamvlaggen van Haarlemse aidsslachtoffers.


Deze expo in de historische Haarlemse Janskerk is een eerbetoon aan de mensen die aan de gevolgen van AIDS zijn overleden en een steun voor nabestaanden en hiv-patiënten. Tevens wordt met deze indrukwekkende Quilts aandacht besteed aan hiv en aids en de gevolgen daarvan. In Europa worden jaarlijks nog altijd tienduizenden mensen besmet met hiv, het virus dat AIDS veroorzaakt. Alleen in 2013 al werden 136.235 nieuwe gevallen geregistreerd, maakte de Wereldgezondheidsorganisatie op 27 november jongstleden bekend. De tentoonstelling is een initiatief van Bureau Discriminatiezak Kennemerland, Gay-Haarlem.nl, COC Kennemerland en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Haarlem en het Noord-Hollands Archief.


De expositieruimte is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is vrij.
De openingsceremonie vindt plaats op vrijdag 19 december om 17.00 uur. Inloop vanaf 16.30 uur.
De Janskerk hoort bij het Noord-Hollands Archief dat gevestigd is aan de Jansstraat 40 in Haarlem. 

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Regio’s
Tags
Download