Rondleidingen 2 en 8 jan: Op het eerste gezicht in Teylers Museum

In het Teylers Museum in Haarlem is tot en met 8 februari 2015 de tentoonstelling Op het eerste gezicht te zien. Over fysionomie en het veronderstelde verband tussen uiterlijk en innerlijk. Bureau Discriminatiezaken Kennemerland – betrokken bij het educatief programma van de expositie – geeft vrijdag 2 januari en donderdag 8 januari in het Teylers Museum rondleidingen bij deze bijzondere tentoonstelling.

In de 19e eeuw raakten fysionomische (gelaatkundige) meetmethodes in zwang. Aan het uiterlijk dacht men het innerlijk te kunnen aflezen: mensen met doorlopende wenkbrauwen zouden crimineel zijn, mensen met haakneuzen gierig, de lengte van de oorlel geeft inzicht in iemands intelligentie. 
Stereotypen
Het veronderstelde verband tussen uiterlijk en innerlijk maakte het mogelijk rassen en volkeren te classificeren naar hun beschavingsniveau. Een tentoonstelling over stereotypen, vooroordelen en discriminatie. Welke rol speelde de wetenschap bij de ontwikkeling en verklaring van deze ideeën? Wat zijn de risico’s en gevolgen en hoe werken stereotyperingen nu door? 
Teylers Museum wil door deze tentoonstelling inzicht geven in dit cultuurhistorisch kader en daarmee bezoekers aansporen de eigen vooroordelen en stereotypen te onderzoeken zonder daar direct een moreel oordeel aan te koppelen. De tentoonstelling sluit daarmee naadloos aan bij de doelstelling van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland. Tot en met 8 februari 2015 kunt u de tentoonstelling bezoeken. 
Op vrijdagochtend 2 januari 2015 en donderdagochtend 8 januari 2015 biedt Bureau Discriminatiezaken een inleiding en korte rondleiding door de tentoonstelling aan.
Bureau Discriminatiezaken Kennemerland nodigt u uit voor
Rondleiding tentoonstelling Op het eerste gezicht

Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem

Data
vrijdag 2 januari 2015, 10:15 – 12:00 uur
donderdag 8 januari 2015, 10:15 – 12:00 uur
Programma 
10:15 uur ontvangst koffie / thee in de Tuinzaal (café) Teylers Museum
10:30 uur inleiding op tentoonstelling (in café)
10:45 uur rondleiding door tentoonstelling
11:45 uur einde rondleiding, gelegenheid zelf de tentoonstelling te bekijken
Kosten
De entreekosten van Teylers Museum. Rondleiding en koffie gratis.
Reservering
Is niet verplicht, wel wenselijk via nb@bdkennemerland.nl onder vermelding van rondleiding + datum (2 of 8 januari).
Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Regio’s
Tags
Download