(Homo)seksuele gerichtheid

Bloemlezing van brieven scholieren over vooroordelen

Donderdag 19 maart was de slotbijeenkomst van een bijzonder project op het Kaj Munk College in Hoofddorp. Middelbare scholieren schreven brieven met mensen die vaker met vooroordelen te maken hebben. Hiervan is een mooie bloemlezing gemaakt. De wethouder ontving het eerste exemplaar.

Boekje Respect EstafetteIn januari en februari van 2015 schreven twee klassen brieven met mensen die vaker met vooroordelen te maken hebben. Eén op één. In de briefwisselingen ging het veel over gewoon zijn, erbij horen en pesten.  Op de slotbijeenkomst ontmoette een deel van de terugschrijvers de leerlingen en vice versa. Op basis van hun vooroordeel werd de leerlingen gevraagd om te kijken met wie zij hadden geschreven. Sommige leerlingen liepen direct op hun vermeende terugschrijver af. Voor anderen bleek dat beduidend moeilijker.
Dankzij het mooie weer konden de leerlingen ook buiten aan de slag. Zo konden ze even ervaren hoe het was in een rolstoel te zitten of visueel gehandicapt te zijn. Er stonden aangepaste auto’s op het schoolplein zodat ze konden zien hoeveel techniek erin zat. Binnen gingen de leerlingen aan de slag hun naam in het Arabisch te kalligraferen. Daarnaast waren er speeddates met terugschrijvers..
Middels dit project bracht  Bureau Discriminatiezaken Kennemerland leerlingen en terugschrijvers bij elkaar en daarmee ‘de wereld’ in de klas. Ter afsluiting ontving iedereen een boekje met een bloemlezing van de brieven. Wethouder Steffens nam tijdens de slotbijeenkomst het eerste exemplaar in ontvangst.