Godsdienst

Wethouder Haarlemmermeer ontvangt 1e boekje schrijfproject

Donderdag 19 maart is de slotbijeenkomst van een bijzonder project op het Kaj Munk College in Hoofddorp. Middelbare scholieren schreven brieven met mensen die vaker met vooroordelen te maken hebben. Bureau Discriminatiezaken Kennemerland bracht leerlingen en terugschrijvers bij elkaar en daarmee ‘de wereld’ in de klas. Bij het slot ontvangt iedereen een boekje met een bloemlezing van de brieven. Wethouder Steffens neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

In januari en februari van 2015 schreven twee klassen brieven met mensen die vaker met vooroordelen te maken hebben. Eén op één. In de briefwisselingen ging het veel over gewoon zijn, erbij horen en pesten. Hoe werkt discriminatie, wat gebeurde er en hoe voelde het? 

Oordelen voor je iemand kent. Iemand inschatten. Het incomplete plaatje invullen. Iedereen doet het. Maar hoeveel Ghanezen ken je eigenlijk, hoeveel moslims, homo’s, doven of transgenders? En toch vorm je je een beeld. Een oordeel. Een vooroordeel. “Ik ken eigenlijk niemand die lesbisch is”, schreef een leerling begin januari in haar brief. Eind februari hadden ze elkaar beter leren kennen en bleek de lesbienne ‘leuk en heel gewoon’. 
Op donderdag 19 maart krijgen alle deelnemers een boekje met een bloemlezing van de briefwisselingen. Wethouder Marjolein Steffens van de Haarlemmermeer neemt het eerste boekje in ontvangst. Zij zal een fragment uit het boekje voorlezen. 
Een flink aantal terugschrijvers is bij deze slotbijeenkomst aanwezig en gaat aan de slag met de leerlingen. Zo zullen leerlingen ervaren hoe het is om slechtziend te zijn, gaan ze speed-daten met verschillende mensen over ‘anders zijn’, ontdekken ze  welk technisch vernuft er in aangepaste auto’s zit en gaan ze aan de slag met het Arabisch schrift.
Het project werd gedaan binnen het vak Nederlands. Het project werd gedaan binnen het vak Nederlands bij de derde jaar leerlingen van het technasium, een technische richting van op Havo niveau. Er werd aangehaakt bij het onderdeel ‘brief schrijven’. Dit bleek heel goed te werken, omdat er door de briefwisseling herhaaldelijk een briefopzet gemaakt moest worden. Dus ook voor Nederlands een zinvol project.
Programma (ovb)
13:20   Opening, Theo Meppelink, teamleider bovenbouw mavo                       
13:25   Terugblik op project, docenten Nicolette Poortvliet / Marijke van Engen
13:30   Korte presentatie Robert Klaassen, met gebarentolk 
13:40   Spel: herken je leerling / terugschrijver door Bureau Discriminatiezaken
13:50 Carrousel – Speed daten 
14:50 Iedereen naar aula van het Paviljoen
15:00     Aanbieden 1e boekje aan wethouder Marjolein Steffens 
15:10 Afronding en afsluiting  
15:15 Einde bijeenkomst
Adres: Kaj Munk College, Kaj Munkweg 3, 2131 RV Hoofddorp.
Locatie in de school: Aula van het Paviljoen