4 mei herdenking in regio Kennemerland

4 mei is nationale dodenherdenking. Veel gemeentes hebben monumenten waar mensen rond 20.00 uur bij elkaar komen om de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Het BD hecht veel belang aan de herdenking, omdat vrijheid niet vanzelfsprekend is en gekoesterd moet worden. De mensen die daar een offer voor brengen of hebben gebracht, moeten gerespecteerd worden.

De herdenkingen zijn plechtige momenten, met stilte, een toespraak, the last post op trompet, het volkslied en kransen die neergelegd worden. Tegenwoordig wordt ook steeds meer stilgestaan bij slachtoffers van andere oorlogen; bijvoorbeeld soldaten die bij een missie in een oorlogsgebied zijn omgekomen.

Krans met COC en Gay-Haarlem
Met het COC Kennemerland en Gay-Haarlem.nl heeft het BD een krans gelegd bij het monument op de Dreef in Haarlem. Een stille tocht van de Grote Markt eindigde bij het monument man voor het vuurpeloton op de Dreef in Haarlem. 

Jongeren van Velsen
In IJmuiden legden jongeren van jongerencentrum De Koe uit Velserbroek een krans bij het monument op Plein 40-45. De Koe heeft het hele seizoen al diverse activiteiten om jongeren bewust te maken van gelijkheid, vooroordelen en beeldvorming. Op 7 mei zijn de jongeren naar het Bunkermuseum geweest. Het BD heeft de jongerenwerkers over het bewustwordingsproject geadviseerd. 

In Heemstede is een nieuw Joods monument onthuld. Op het monument, een marmeren opengeslagen boek naast het bestaande beeld op de Vrijheidsdreef, staan de namen van alle 162 omgekomen Heemsteedse Joden. 

Joodse huizen route 2015
Haarlem deed mee aan de open joodse huizen route. Dit project houdt in dat huizen en andere locaties worden opengesteld op 4 mei en mensen vertellen over de geschiedenis van het huis en vooral over vroegere, joodse, bewoners ervan. Mensen vertellen over hun familie die vaak is afgevoerd en niet meer teruggekomen is of over onderduikadressen. Het BD heeft een paar huizen bezocht en geluisterd naar verhalen  en ook de Toneelschuur: op die plek stond van 1841 tot 1945 de synagoge. Van de 1100 joodse inwoners van Haarlem zijn er 1000 omgekomen in kampen.      

Type
Nieuws
Gepubliceerd op
Dossier
Regio’s
Tags
Download