Racisme, afkomst, huidskleur

Gastlessen middelbare school: slavernij toen en racisme nu

Tijdens de geschiedenislessen kregen alle tweede klassen van het Haarlem College de eerste weken van juni gastlessen over de slavernij. Wat is er in Haarlem nog te zien van het slavernijverleden en hoe zit het met racisme nu? De Haarlemse Miriam Rasoelbaks vertelt over het aangrijpende verhaal van haar oma. Doodstil is het in de klas.

In een sneltreinvaart komt de slavernijgeschiedenis voorbij gedenderd. In een volgende les wordt stilgestaan bij Haarlemse herinneringen aan de slavernij: gevelstenen die nog steeds te zien zijn, familiewapens die op voordeuren pronken. 
Vervolgens vertelt mevrouw Rasoelbaks haar persoonlijke familie verhaal. Dit maakt veel indruk op de leerlingen. Steeds weer. Bij alle negen klassen. Is het slavernijverleden wel zo lang geleden? Hoe belangrijk is het te weten waar je familiewortels liggen?

En dan is er de link naar het heden. Wordt er tegenwoordig nog gediscrimineerd op basis van huidskleur? Wat is de ervaring van de leerlingen en wat kan je ertegen doen? Hoe zit het met de eigen (onbewuste) vooroordelen? Ook al zijn we volgens Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet allemaal gelijk, dat gelijk moet nog wel bevochten worden. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander. 

Het Haarlems Weekblad bezocht de gastlessen en publiceerde hier 17 juni 2015 een artikel over.